Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πόσο θα αλλάξει η θερμοκρασία σε έντεκα μεγάλες πόλεις μέχρι το 2050

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και όσο και να αρνείται την ύπαρξή της ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η επιστημονική κοινότητα κρούει καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι μια από τις μεγαλύτερες συνέπειες της. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Plos One ανέφερε πως το 2050 η θερμοκρασία στο Λονδίνο θα είναι πιθανότατα παρόμοια με αυτή στη Βαρκελώνη.

Mechanical Solutions

Κι ακόμα κι αν αυτό είναι μια θετική είδηση για αρκετούς Λονδρέζους, τότε θα πρέπει να λάβουν υπόψιν πως μπορεί η εξέλιξη αυτή να συνοδευτεί και από σοβαρή ξηρασία.

Η έρευνα που διεξήχθη εστίασε σε 520 μεγάλες πόλεις. Το πιο σημαντικό εύρημα της ήταν πως οι κάτοικοι στο περίπου 1/5 των πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Τζακάρτα, της Σιγκαπούρης και της Κουάλα Λουμπούρ, θα βιώσουν κλιματικές συνθήκες που δεν έχουν δει σε καμία μεγάλη πόλη.

Συμπερασματικά, μέχρι το 2050 προβλέπεται ότι η Μαδρίτη θα έχει παρόμοια θερμοκρασία με το Μαρακές, η Στοκχόλμη με τη Βουδαπέστη και το Σιάτλ με το Σαν Φρανσίσκο. Τα θερμόμετρα δε στη Νέα Υόρκη θα δείχνουν θερμοκρασίες παρόμοιες με της Βιρτζίνια.

Στο Λονδίνο, η άνοδος της θερμοκρασίας θα οδηγούσε στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της πόλης κατά 6 βαθμούς Κελσίου. Με άλλα λόγια η μέση θερμοκρασία εκεί αναμένεται να αγγίξει μέχρι και τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Αναφέρεται ότι την Κυριακή στο Αλέρτ, το βορειότερο κατοικημένο μέρος στον πλανήτη, λιγότερο από 900 χιλιόμετρα μακριά από τον Βόρειο Πόλο, καταγράφηκαν θερμοκρασίες που έφτασαν τους 21 βαθμούς Κελσίου σημειώνοντας ένα «απόλυτο ρεκόρ» ζέστης σε αυτό το σταθμό, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η καναδική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Είναι αρκετά εντυπωσιακό ως στατιστικό στοιχείο, και αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες ρεκόρ που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρμέλ Καστεγιάν, μετεωρολόγος στο υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά.

Μια μόνιμη στρατιωτική βάση που εγκαθιδρύθηκε στον 82ο παράλληλο και χρησιμοποιείτο κυρίως για υποκλοπή των ρωσικών επικοινωνιών, το Αλέρτ φιλοξενεί ένα μετεωρολογικό σταθμό από το 1950.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου η θερμοκρασία που καταγράφηκε στο σταθμό ήταν 21 βαθμοί και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 20 βαθμοί. «Αυτό είναι ένα απόλυτο ρεκόρ, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν», τόνισε ο Καστεγιάν, συμπληρώνοντας ότι είναι ήδη 17 βαθμοί σήμερα το μεσημέρι «και μπορεί να ανέβει ακόμα».

Το προηγούμενο ρεκόρ, των 20 βαθμών Κελσίου, χρονολογείται από τις 8 Ιουλίου 1956, αλλά από το 2012 αρκετές ημέρες καταγράφησαν με θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 19 και 20 βαθμών σε αυτόν τον σταθμό που βρίσκεται στα παράλια του Αρκτικού Ωκεανού.

Ο μέσος όρος ημερησίως για τον μήνα του Ιουλίου είναι 3,4 βαθμοί στο Αλέρτκαι η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 6,1 βαθμοί.

Το τρέχον κύμα καύσωνα εξηγείται από ένα «μέτωπο υψηλού βαρομετρικού» πάνω από τη Γροιλανδία, και είναι «αρκετά ασυνήθιστο» και «βοηθά στη δημιουργία νότιων ανέμων» πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό, συμπλήρωσε ο Καναδός μετεωρολόγος.

«Η κλιματική αλλαγή έχει σαφώς μια πολύ έμμεση ή άμεση επιρροή» σε αυτό το ρεκόρ, ιδιαίτερα καθώς η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη, τόνισε ο Καστεγιάν, θεωρώντας ότι το γεγονός αποτελεί ακόμη μια ακόμη απόδειξη της επείγουσας ανάγκης να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button