ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πόσο ασφαλή είναι τα αμερικανικά τρόφιμα που έρχονται στην Ευρώπη;Περισσότερο από το ένα τέταρτο των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις αμερικανικές καλλιέργειες είναι απαγορευμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 3% και 2% αυτών είναι απαγορευμένο αντιστοίχως στην Κίνα και τη Βραζιλία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Environmental Health.

Πρόκειται κυρίως για ζιζανιοκτόνα, αλλά και για εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Από τις 374 δραστικές ουσίες που επιτρεπόταν να χρησιμοποιούνται στην γεωργία στις ΗΠΑ το 2016, οι 72 ήταν απαγορευμένες στην ΕΕ.

Ειδικότερα δύο ουσίες είναι απαγορευμένες ή θα απαγορευτούν προσεχώς ταυτοχρόνως στην ΕΕ, τη Βραζιλία και την Κίνα. Πρόκειται για την ουσία paraquat, ένα επικίνδυνο και απαγορευμένο στην Ευρώπη από το 2007 ζιζανιοκτόνο, και την phorate, ένα νευροτοξικό εντομοκτόνο. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης απαγόρευσε τους αεροψεκασμούς με το εντομοκτόνο αυτό.

swell adv 2021

Αντιθέτως οι ΗΠΑ απαγορεύουν τη χρήση μόνον δύο ή τριών από τα φυτοφάρμακα που επιτρέπουν οι άλλες χώρες, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

«Στην αρχή οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ήταν πολύ καλές σ’ αυτό που έκαναν», σημειώνει ο συντάκτης των αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής Νέιθαν Ντόνλεϊ, επιστήμονας στην μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο για την Βιοποικιλότητα.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ δημιουργήθηκε το 1970 και απαγόρευσε γρήγορα ορισμένα φυτοφάρμακα.

«Πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να έχουν την άποψη αυτή», συνεχίζει ο Ντόνλεϊ. «Δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο πίσω έχουν μείνει οι ΗΠΑ», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αδυναμία των ρυθμιστικών αρχών δεν εξαρτάται πραγματικά από την πολιτική εξουσία, των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων. Η έρευνα αυτή σταματάει εξάλλου στο 2016, την τελευταία χρονιά της προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα και δεν καλύπτει την EPA του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την αποδυνάμωσε πολύ.

Η υπηρεσία φυτοφαρμάκων της EPA είναι αυτή που ευθύνεται, δήλωσε στο AFP ο Νέιθαν Ντόνλεϊ, ο οποίος κατήγγειλε την επιρροή των λόμπι των φυτοφαρμάκων και του γεωργικού τομέα στην λήψη αποφάσεων.

«Όταν η EPA παίρνει αποφάσεις που δεν αρέσουν στον γεωργικό τομέα, βρίσκεται σε μια ευαίσθητη πολιτική κατάσταση», εξήγησε, καθώς το Κογκρέσο αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της EPA.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button