ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πόσιμο νερό χωρίς μόλυβδο

Από την 01.12.13 τίθεται σε ισχύ στη Γερμανία νόμος που μειώνει από 25 σε 10 μικρογραμμάρια το λίτρο, τη συγκέντρωση του πόσιμου νερού σε μόλυβδο, βάσει κοινοτικής οδηγίας. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή.

caffeine adv2020b

Προηγήθηκαν εβδομάδες πανικού στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Υγιεινής του Πανεπιστημίου της Βόννης, όπου ανήσυχοι ενοικιαστές και ιδιοκτήτες έφερναν δείγματα νερού για έλεγχο. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Χάραλαντ Φέρμπερ προειδοποιεί για τους κινδύνους. «Αγέννητα παιδιά, βρέφη, μικρά παιδιά μέχρι 6 χρονών απειλούνται ιδιαίτερα, διότι ο μόλυβδος επιδρά στο νευρικό σύστημα πολύ πιο έντονα από κάθε άλλο βαρύ μέταλλο.

Άλατα σε σωλήνα από μόλυβδο

neratzoulis neo

Μελέτες έδειξαν ότι η ανάπτυξη της νοημοσύνης των βρεφών και των μικρών παιδιών επηρεάζεται, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι και η ακοή υφίσταται βλάβη. Οι προειδοποιήσεις αφορούν φυσικά και τις εγκύους. Ο μόλυβδος επικάθεται στο σώμα και ενεργοποιεί τη βλαπτική του επίδραση κατά τη διάρκεια της κύησης. Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για την υγεία είναι γνωστοί από πολύ παλιά, εν τούτοις συνεχίστηκε η κατασκευή σωλήνων νερού από μόλυβδο μέχρι και τον 20ο αιώνα στη Γερμανία. Ενώ στο νότο της χώρας έχει απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια η χρήση μολύβδου στο υδρευτικό σύστημα, στο βορρά αντίθετα χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τη δεκαετία του 70 στα νεόδμητα σπίτια. Οι ειδικοί επικαλέστηκαν στην επιχειρηματολογία τους το προστατευτικό στρώμα που δημιουργείται με την πάροδο των χρόνων – όπως των αλάτων – που εμποδίζουν την διαρροή στοιχείων του μολύβδου στο νερό. Όμως αυτό έμεινε μόνο στη θεωρία.

Αλλαγή σωληνών

Ο μέσος Γερμανός ωστόσο, δεν έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους παρά τις καμπάνιες ενημέρωσης, γιατί ξέρει ότι το πόσιμο νερό στη Γερμανία είναι γενικά υψηλής ποιότητας. O πολίτης δεν προβληματίζεται για την προέλευσή του, ούτε και για το πώς θα προστατευτεί. Με τον νέο νόμο που μειώνει από 25 σε 10 μικρογραμμάρια την συγκέντρωση του μόλυβδου στο νερό, δεν επιτρέπεται άλλη χρονοτριβή, προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Πολλοί πάροχοι νερού άλλαξαν ήδη πριν από 10 χρόνια το δίκτυο ύδρευσης, οι ιδιοκτήτες και οικοδομικοί συνεταιρισμοί όμως δεν τους μιμήθηκαν. Από αύριο (01.12) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σωλήνες χωρίς μόλυβδο, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να ενημερώσουν τους ενοικιαστές για τους κινδύνους και κάποια στιγμή θα πρέπει και να αντικαταστήσουν τις σωληνώσεις. Μέχρι τότε οι αρχές συνιστούν στις έγκυες και τα παιδιά να μην πίνουν νερό της βρύσης ή να μην το χρησιμοποιούν στο φαγητό. Πρόβλημα μολύβδου αντιμετωπίζουν κι άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Μ. Βρετανία κ.α. Και εδώ η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας δεν προχωράει.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button