ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποιός θα σώσει τους ωκεανούς από τη μόλυνση;

Mε ζητούμενο την προστασία των ωκεανών η UNESCO εξήγγειλε μια δεκαετία συζητήσεων και ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων για την καλύτερη προστασία των ωκεανών.To 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες, άμεσα ή έμμεσα, από τους ωκεανούς, οι οποίοι εκτός αυτού εξυπηρετούν το διεθνές εμπόριο και κατακρατούν διοξείδιο του άνθρακα.

Για την προστασία τους η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO εξήγγειλε για τα επόμενα δέκα χρόνια τη «Δεκαετία του Ωκεανών». O γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία μάς έδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε, πόσο όλα συνδέονται μεταξύ τους και πόσο εξαρτάται η επιβίωσή μας από έναν υγιή πλανήτη και από καθαρούς ωκεανούς».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Ο ΟΗΕ θέλει να στείλει αυτό ακριβώς το μήνυμα. Για το λόγο αυτό διοργανώνει σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο μιας δεκαετίας ερευνών για τους ωκεανούς, πλήθος εκδηλώσεις, εργαστήρια καθώς και φόρα για την ανταλλαγή μεταξύ ειδικών και επιστημόνων.

«Όταν έρχεται φουσκονεριά ανασηκώνει όλες τις βάρκες»

Μια εξ αυτών είναι η Βίκι Φερίνι, από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη του πυθμένα των ωκεανών. Στο ερώτημα αν όλες αυτές οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των ωκεανών απαντά με ένα ξεκάθαρο ναι: “Ένα γνωμικό λέει ότι όταν έρχεται φουσκονεριά ανασηκώνει όλες τις βάρκες. Αυτό ισχύει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι προσπάθειες λίγων ωφελούν τους πολλούς. Είναι ο σωστός δρόμος για να ανταποκριθείς σε μεγάλες προκλήσεις.”

swell adv 2021

Ωκεανοί και θάλασσες είναι ο μεγαλύτερος ζωτικός χώρος στη γη. Επιβαρύνονται ωστόσο καθημερινά από τη μόλυνση και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το πόσο δύσκολο είναι το έργο των επιστημόνων δείχνουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις Βρετανών και ΕΕ για την αλιεία στο πλαίσιο του Brexit. Ο νομικός Μπράις Ρούντικ, με ειδικότητα στο διεθνές δίκαιο και σύμβουλος νησιωτικών χωρών στον ΟΗΕ, εξηγεί: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα σε αυτό τον πλανήτη λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για την αλιεία. Θα πρέπει να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν επιρροή στους ωκεανούς».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button