ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο

Το 2013 μια ομάδα επιστημόνων προκάλεσε αίσθηση στον χώρο της γεωλογίας, καθώς ανακοίνωσε πως το Μάουνα Λόα, ένα ασπιδοειδές ηφαίστειο άνω των 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Χαβάη, πιθανότατα δεν ήταν το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο, και πως ο τίτλος αυτός ανήκε στο Ταμού Μασίφ, ένα ηφαιστειακό όρος στον βυθό ανατολικά της Ιαπωνίας που φαινόταν να είναι ένα και μόνο ασπιδοειδές ηφαίστειο που καλύπτει 260.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του National Geographic, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience, το Ταμού Μασίφ επανεξετάστηκε, και τα συμπεράσματα είναι διαφορετικά: Δεν πρόκειται για ασπιδοειδές ηφαίστειο, οπότε το Μάουνα Λόα ανακτά τα σκήπτρα- και μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι lead authors και στις έρευνες είναι το ίδιο άτομο, ο Γουίλιαμ Σάγκερ, θαλάσσιος γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο Σάγκερ σημειώνει πως η νέα ματιά στο ηφαίστειο αποκαλύπτει ότι ίσως να πρόκειται για μία εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση ωκεάνιου φλοιού που επί της παρούσης δεν μπορεί να εξηγηθεί- οπότε ίσως να πρόκειται για κάτι πιο περίεργο ακόμα και από ένα μεμονωμένο γιγαντιαίο ηφαίστειο. Από αυτή την άποψη, το Ταμού Μασίφ εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Σάγκερ άρχισε να μελετά το Ταμού Μασίφ, που βρίσκεται βαθιά στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, πάνω από 25 χρόνια πριν. Τυχαίνει να βρίσκεται στο σημείο όπου συναντιούνται τρεις ωκεάνιες κορυφογραμμές. Εκεί το μάγμα συγκεντρώνεται, στερεοποιείται σε νέο φλοιό και κινείται προς τα έξω. Γενικότερα, το Ταμού Μασίφ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, δεν φαίνεται να είναι στην πραγματικότητα ασπιδοειδές ηφαίστειο, αλλά μια τεράστια συγκέντρωση ωκεάνιου φλοιού, πάχους 30 χλμ- τετραπλάσιου από ό,τι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πώς και γιατί είναι δυνατόν αυτό.

swell adv 2021

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button