ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα χαθούν μέχρι το 2100

Υπολόγισαν την απώλεια μάζας των παγετώνων με βάση τέσσερα σενάρια αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5C, 2C, 3C και 4C.

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Πάνω από τα τρία τέταρτα των παγετώνων της Γης μπορεί να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, αν συνεχιστούν οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα και η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Ερευνητές εξήγησαν ότι, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο – όπου η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5C (βαθμό Κελσίου) σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα – περίπου οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα εξαφανιστούν.

“ΧΡΥΣΟΣ

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, βασίζονται σε μια νέα μέθοδο μοντελοποίησης που αναπτύχθηκε από εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα για να προβλέψουν πώς θα αντιδράσουν οι παγετώνες στην κλιματική αλλαγή.

Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον David Rounce, επίκουρο καθηγητή πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, έγραψαν: «Κάθε αύξηση της θερμοκρασίας έχει σημαντικές συνέπειες όσον αφορά τη συμβολή των παγετώνων στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απώλεια παγετώνων σε όλο τον κόσμο και τις αλλαγές στην υδρολογία, την οικολογία και τους φυσικούς κινδύνους. Ανεξάρτητα από το σενάριο αλλαγής της θερμοκρασίας, όλες οι περιοχές θα βιώσουν σημαντική αποπαγοποίηση σε τοπική κλίμακα, με περίπου τους μισούς παγετώνες του πλανήτη σε αριθμό να προβλέπεται πως θα χαθούν μέχρι το 2100, ακόμη και αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5C».

“IN_AND_OUT

Τι εξετάστηκε

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν σύνολα δεδομένων για περισσότερους από 215.000 παγετώνες στη Γη, εξαιρουμένων των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Υπολόγισαν την απώλεια μάζας των παγετώνων με βάση τέσσερα σενάρια αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας: 1,5C, 2C, 3C και 4C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Mechanical Solutions

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι παγετώνες προβλέπεται να χάσουν το 26% έως 41% της συνολικής τους μάζας έως το 2100, με βάση την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5C έως 4C αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5C, οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100, συμβάλλοντας σε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 90mm.

Και μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4C σημαίνει ότι πάνω από το 80% των παγετώνων του πλανήτη θα μπορούσε κάλλιστα να εξαφανιστεί, οδηγώντας σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 154mm (6in), προβλέπουν οι ερευνητές.

Με βάση τις τρέχουσες δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για το κλίμα, εκτιμάται ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,7C μέχρι το 2100.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι μικρότερες παγετώδεις περιοχές όπως η Κεντρική Ευρώπη και ο Δυτικός Καναδάς και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Antonio Ruiz de Elvira, καθηγητής εφαρμοσμένης φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Alcala, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η μοντελοποίηση «αποτυγχάνει να λάβει υπόψη την πιθανότητα της πλήρους έλλειψης μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που είναι προβλέψιμη», παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κατά τη διάρκεια των διασκέψεων για την κλιματική αλλαγή.

Είπε ακόμη ότι, αν και η μελέτη είναι καλή, δεν καλύπτει τους παγετώνες της Γροιλανδίας και ότι «οι συνέπειες για την ανθρωπότητα είναι πολύ μεγαλύτερες αν οι παγετώνες της Γροιλανδίας γλιστρήσουν στη θάλασσα».

Ο καθηγητής de Elvira πρόσθεσε: «Όλα τα υπάρχοντα στοιχεία συμφωνούν με τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας και οι συγγραφείς έχουν λάβει υπόψη τους πιθανούς περιορισμούς των μοντέλων και των υπολογισμών τους».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button