ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μαύρο Κουτί της Γης: Ο μονόλιθος θα συλλέγει κλιματικά δεδομένα για τις μελλοντικές γενιές

Κάθε φορά που δημοσιεύεται μια έρευνα για το κλίμα, κάθε φορά που νέοι πηχυαίοι τίτλοι ή τουίτ θα ενημερώνουν για την κλιματική κρίση, ένα πελώριο, ατσάλινο κουτί, χτισμένο σε ένα ύψωμα από γρανίτη στην Τασμανία, θα καταγράφει τα πάντα.

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το «Μαύρο Κουτί της Γης», σε μέγεθος λεωφορείου με τους ατσάλινους τοιχους και τα ηλιακά του πάνελ, θα είναι άτρωτο το ίδιο από την κλιματική κρίση και προορίζεται να «ζήσει» περισσότερο από την ανθρωπότητα.

Στόχος των εμπνευστών του, να «διηγηθεί» ο ατσάλινος αυτός μάρτυρας της ιστορίας στις μελλοντικές γενιές πώς ο άνθρωπος του καιρού μας προκάλεσε την κλιματική κρίση και πώς κατάφερε επιτυχώς ή απέτυχε να την αντιμετωπίσει.

“ΧΡΥΣΟΣ

«Το κουτί θα λειτουργήσει σαν ένα άφθαρτο και ανεξάρτητο λογιστικό βιβλίο της ‘υγείας του πλανήτη’ μας» αναφέρει Τζόναθαν Νίμπον, καλλιτέχνης και διευθυντής της συλλογικότητας Glue Society που συμμετείχε στο πρότζεκτ.

«Ελπίζουμε πως θα υποχρεώνει τους ηγέτες να λογοδοτούν και θα εμπνεύσει δράση και αντίδραση στον ευρύτερο πληθυσμό» προσθέτει ο ιδιος.

“IN_AND_OUT

Παρότι η κατασκευή του ίδιου του κουτιού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οι σκληροί δίσκοι έχουν ήδη τοποθετηθεί και αρχίσει να καταγράφουν δημοσιεύματα, έρευνες και φόρα βάσει αλγορίθμων, από τον περασμένο Νοέμβριο και την κλιματική σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη (COP26).

«Το Μαύρο Κουτί της Γης θα καταγράφει κάθε βήμα που κάνουμε προς αυτήν την καταστροφή» διαμηνύουν οι ιθύνοντες του πονήματος – μεταξύ του ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Τασμανίας και η εταιρεία επικοινωνίας μάρκετινγκ, Clemenger BBDO.

Mechanical Solutions

«Εκατοντάδες δεδομένα, μετρήσεις και διαδράσεις που συνδέονται με την υγεία του πλανήτη μας θα συγκεντρώνονται διαρκώς και θα αποθηκεύονται με ασφάλεια για τις μελλοντικές γενιές» σημειώνουν.

Ο ατσάλινος μονόλιθος θα καταγράφει και κάθε συζήτηση, δεδομένο και αποτέλεσμα από το παρελθόν και το παρόν, όπως τις αλλαγές θερμοκρασίας σε γη και θάλασσες, την οξίνιση των ωκεανών, τα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τον ανθρώπινο πληθυσμό, την κατανάλωση ενέργειας, τις στρατιωτικές δαπάνες, τις αλλαγές πολιτικής κ.ο.κ.

Οι developers πίσω από το πρότζεκτ εκτιμούν πως το μαύρο κουτί έχει επαρκή χώρο αποθήκευσης δεδομένων για τις επόμενες τρεις με πέντε δεκαετίες ενώ συνεχίζουν την έρευνα για την επέκταση των δυνατοτήτων αποθήκευσης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button