ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μειώνονται δραματικά οι φωλιές της Caretta-Caretta στην βόρεια Κρήτη

Δραματική είναι η μείωση του αριθμού των φωλιών της χελώνας Caretta – Caretta στις ακτές της βόρειας Κρήτης την τελευταία 15ετία λόγω της ραγδαίας και ανεξέλεγκτης σε πολλές περιπτώσεις τουριστικής ανάπτυξης. Στο μεταξύ, δεκάδες ήταν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων το 2015 σε επιχειρηματίες που δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Μέτρα διαχείρισης της προστατευόμενης παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta στον Κόλπο Χανίων» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με τη συμμετοχή του Συλλόγου “ΑΡΧΕΛΛΩΝ”, επιχειρηματιών και εκπροσώπων θεσμικών φορέων.

caffeine adv 2021

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του “ΑΡΧΕΛΛΩΝ” στα Χανιά καταγράφεται μείωση 50% του μέσου ετήσιου αριθμού φωλιών την περίοδο 2003-2015 (55 φωλιές/έτος) σε σχέση με την περίοδο 1992-2002 (110 φωλιές/έτος). Αντίστοιχα στο Ρέθυμνο η μείωση του μέσου ετήσιου αριθμού φωλιών άγγιξε το 46% για την περίοδο 2000-2015 (210 φωλιές/έτος) συγκριτικά με την περίοδο 1990-1999 (387 φωλιές/έτος).

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα για το 2015 βεβαιώθηκαν πάνω από 40 παραβάσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που γεννάνε οι χελώνες Caretta-Caretta με τα υψηλότερα να επιβάλλονται για τη διοργάνωση πάρτι σε παραλίες κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο καθώς έχει καταστροφικές συνέπειες για τις προστατευόμενες χελώνες.

neratzoulis neo

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button