ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μεγαλουπόλεις που εξαφανίζονται σιγά σιγά από τον χάρτη

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας δεν είναι η μόνη πόλη στον πλανήτη που εξαφανίζεται σιγά σιγά από το χάρτη, σύμφωνα με το World Economic Forum, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της στάθμης των υδάτων, αλλά και της υπερβολικής άντλησης των υπόγειων υδάτων. Υπάρχουν και άλλες πολύ μεγάλες πόλεις στον κόσμο, οι οποίες θα εξαφανιστούν με το πέρασμα του χρόνου:

Χιούστον

caffeine adv 2021

Το Χιούστον βουλιάζει εδώ και δεκαετίες και, όπως στην Τζακάρτα, αυτό οφείλεται και στην υπερβολική άντληση των υπόγειων υδάτων. Σύμφωνα με ειδικούς, το Χιούστον έχει υποχωρήσει κατά περίπου τρία μέτρα εδώ και έναν αιώνα, ενώ κάποιες περιοχές υποχωρούν κατά περισσότερο από δύο εκατοστά κάθε χρόνο. Το τοπικό Κοινοβούλιο επιχείρησε να αντιμετωπίσει το θέμα δημιουργώντας μία επιτροπή για να διαχειριστεί το θέμα της υπερβολικής άντλησης των υπόγειων υδάτων το 1975, όμως το πρόβλημα παραμένει απειλώντας την ύπαρξη της αμερικανικής πόλης.

Λάγος

neratzoulis neo

Η πόλη του Λάγος στη Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Αφρικής και έχει χτιστεί εν μέρει στην ηπειρωτική χώρα και εν μέρει σε κοντινά νησιά. Η τοποθεσία της την καθιστά ιδιαιτέρως επιρρεπή σε πλημμύρες, ενώ και η ακτογραμμή αλλάζει διαρκώς εξ αιτίας της αύξησης της στάθμης των ωκεανών, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μία μελέτη που έγινε το 2012 έδειξε ότι μία αύξηση της στάθμης των υδάτων από ένα έως τρία μέτρα θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο Λάγος. Ενώ άλλη μελέτη που έγινε φέτος έδειξε ότι τα επίπεδα της θάλασσας είναι πιθανό να αυξηθούν έως δύο μέτρα έως το τέλος του αιώνα.

Νέα Ορλεάνη

Ήδη από τη δεκαετία του 1930, το ένα τρίτο της Νέας Ορλεάνης βρίσκονταν κάτω από τα επίπεδα της θάλασσας. Όταν χτύπησε ο τυφώνας Κατρίνα το 2005, το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 50%. Η πόλη είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στην αύξηση της στάθμης των υδάτων, επειδή χτίστηκε σε περιοχή με χαλαρό υπέδαφος και πολύ κοντά στην ακτή. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υποχωρεί κατά ένα εκατοστό το χρόνο.

Πεκίνο

Μελέτη που διεξήχθη το 2016 έδειξε ότι κάποιες περιοχές στην πρωτεύουσα την Κίνας υποχωρούν κατά δέκα εκατοστά το χρόνο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υποχώρηση αυτή οφείλεται στα υπόγεια ύδατα, όπως και στις περιπτώσεις της Τζακάρτα και του Χιούστον. Το Πεκίνο, που δεν είναι παραθαλάσσια πόλη, βασίζεται στα υπόγεια δίκτυα για την υδροδότησή του, οπότε η άντλησή τους ξεραίνει το έδαφος, το οποίο υποχωρεί.

Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον, μία από τις σημαντικότερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, θα υποχωρήσει κατά τουλάχιστον έξι εκατοστά μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Τζακάρτα, η Ουάσιγκτον δε βουλιάζει εξ αιτίας των υπόγειων υδάτων ή της αύξησης του επιπέδου των θαλασσών, αλλά εξ αιτίας ενός στρώματος πάγου που χρονολογείται από την τελευταία εποχή των παγετώνων της Γης. Συγκεκριμένα, ένα στρώμα πάγου ύψους 1,6 χιλιομέτρων έσπρωξε προς τα πάνω το έδαφος στην περιοχή του Κόλπου Σέξπιρ. Όταν ο πάγος έλιωσε, πριν από χιλιάδες χρόνια, το έδαφος υποχώρησε ξανά. Τώρα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η περιοχή βουλιάζει σταδιακά, αλλά η διαδικασία θα διαρκέσει χιλιάδες χρόνια. Αυτό που δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα είναι η αύξηση της στάθμης των υδάτων στον Κόλπο Σέξπιρ.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button