ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η «μαύρη άλγη» απειλεί τη Γροιλανδία και τα επίπεδα της θάλασσας

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εξαιτίας του ρυθμού μείωσης της επιφάνειας του πάγου στη Γροιλανδία εμφανίζονται οι επιστήμονες, καθώς η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στη Γη έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή κατάσταση στην περιοχή.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας έχει ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου στη φύση, η οποία φανερώνει μυστικά της που ήταν καλά κρυμμένα πίσω από τη διατήρηση της δεδομένης κατάστασης που επικρατούσε στο περιβάλλον, πριν την έναρξη των δραματικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων.

caffeine adv2020b

Μία σημαντική παράμετρο, την οποία δεν είχαν προβλέψει ούτε και εκτιμήσει οι επιστήμονες και που τελικά αποδεικνύεται ιδιαιτέρως σημαντικά στη Γροιλανδία, είναι η ραγδαία αύξηση της «μαύρης άλγης», η οποία έχει κατακλύσει την επιφάνεια των παγωμένων επιφανειών, καθιστώντας πιο «σκοτεινό» τον πάγο! Ο πάγος έχει την ιδιότητα να αντανακλά τη θερμοκρασία και την ακτινοβολία του ήλιου. Όσο πιο λευκή είναι η επιφάνειά του, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια, στη Γροιλανδία έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παρουσία της «μαύρης» ή «σκοτεινής άλγης», με συνέπεια να μην αντανακλάται στον ίδιο βαθμό η ηλιακή ακτινοβολία και να επιταγχύνεται η αύξηση της θερμοκρασίας και ως εκ τούτου, την ταχύτητα που λιώνουν οι πάγοι.

«Με τον σημερινό ρυθμό που λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κάθε χρόνο ένα χιλιοστό. Ωστόσο, παρατηρούμε μία ραγδαία αύξηση της ταχύτητας, σε σημείο που να μην είναι προβλέψιμη η εξέλιξή της. Αν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γροιλανδίας, η στάθμη της θάλασσας είναι πιθανό να ανέβει ακόμη και 7 μέτρα», ανέφερε ο επικεφαλής της μεγάλης έρευνας που ξεκινά και θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

neratzoulis neo

Οι μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον, καθιστούν ανήμπορους τους επιστήμονες να καθορίσουν τον κίνδυνο σε χρονικό επίπεδο. «Κανείς δεν μιλά για τα επόμενα 10, 100 ή 1.000 χρόνια. Όμως κάθε αλλαγή, έχει συνέπειες για όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι διαβιώνουν σε περιοχή παράκτιες, ή σε άλλα σημεία του πλανήτη, που τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα», τόνισε χαρακττηριστικά ο επικεφαλής του νέου ερευνητικού προγράμματος που θα λάβει χώρα στη Γροιλανδία.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button