ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λίμνη Αγιάς στα Χανιά | Καταφύγιο πουλιών, με σπάνια είδη φτέρης και βατράχων

Στην ανάδειξη και προστασία του οικοτόπου στην λίμνη Αγιάς που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Χανίων στην Κρήτη προχωρούν μέσω προγραμματικής σύμβασης που προβλέπει την εκπόνηση ειδικού ερευνητικού έργου, ο φορέας διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εισηγητική έκθεση που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ , «η λίμνη της Αγιάς μαζί με τον παλιό μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό που υπάρχει στην περιοχή, συνιστά ένα μοναδικού ενδιαφέροντος τοπίο (υδροβιότοπο, αγροτικό τοπίο ) και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000. Η περιοχή παρουσιάζει ένα έντονα αγροτικό χαρακτήρα, διαθέτει σημεία ενδιαφέροντος όπως τις φυσικές πηγές της λίμνης, το κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθμού, την εκκλησία της Παναγίας (παλαιοχριστιανική), τον υδρόμυλο».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στην ανάδειξη και προστασία του οικοτόπου της λίμνης Αγιάς που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Χανίων προχωρούν μέσω προγραμματικής σύμβασης που προβλέπει την εκπόνηση ειδικού ερευνητικού έργου, ο φορέας διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια
Με δεδομένο ότι η περιοχή δέχεται πιέσεις από αγροτικές και βιοτεχνικές παραγωγικές μονάδες καθώς και από την υπεράντληση των υδάτων της λίμνης λόγω της διαχείρισης τους από διαφορετικούς φορείς, η διαχείριση και η προστασία του χώρου θεωρείται υψίστης σημασίας .

Η λίμνη της Αγιάς που βρίσκεται στον κάμπο των Χανίων κατέχει έκταση 450 στρεμμάτων, η οποία φιλοξενεί ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία υδροχαρών φυτών στην Κρήτη, αλλά και πολύ σημαντικά είδη πανίδας, όπως σπάνια είδη φτέρης και βατράχων. Επίσης, στην λίμνη βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά, και μη, πουλιά. Η οικολογική σημασία της λίμνης της Αγυιάς αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι η λίμνη προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες

Η διαχείριση και η προστασία του χώρου θεωρείται υψίστης σημασίας

kingeight 2021a neratzoulis neo bakaliko lagos

Με βάση αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, «σκοπός της εκπόνησης του ερευνητικού προγράμματος είναι η ένταξη σε ένα συγκροτημένο σύνολο των έργων που έχουν ήδη εκπονηθεί και η σύνταξη ενός ευρύτερου πλαισίου συνολικής διαχείρισης και ανάδειξης του τοπίου και της περιοχής με βάση τις αρχές της αειφορίας σε επίπεδο χωρικό, κοινωνικό και οικονομικό».

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός είναι με ήπιες παρεμβάσεις η περιοχή να καταστεί: προσβάσιμη σε φυσιολάτρες, πεζοπόρους, ποδηλάτες, ορειβάτες, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.

Η λίμνη της Αγιάς που βρίσκεται στον κάμπο των Χανίων κατέχει έκταση 450 στρεμμάτων, η οποία φιλοξενεί ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία υδροχαρών φυτών στην Κρήτη.

Χώρος αναψυχής των κατοίκων της περιοχής της Κρήτης

Χώρος εκπαίδευσης όσον αφορά στην πανίδα, χλωρίδα, τον κύκλο του νερού (γεωμορφολογία της περιοχής) και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπερτοπικός πόλος έλξης και κόμβος ποδηλατικών και φυσιολατρικών διαδρομών διαφυλάσσοντας και αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button