Περιβάλλον

Λιγότερα δάση σημαίνει μικρότερα ψάρια

Σημαντικές επιπτώσεις στο μέγεθος των ψαριών του γλυκού νερού έχει η αποψίλωση των δασών σύμφωνα με έρευνα βρετανών και καναδών επιστήμονων.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αποψίλωση των δασών είχε ως αποτέλεσμα την πτώση λιγότερων φύλλων σε ποταμούς και λίμνες, με αποτέλεσμα να «φτωχαίνει» η διατροφή των ψαριών και κατά συνέπεια να περιορίζεται η ανάπτυξή τους.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Τα ψάρια είναι δασικό προϊόν» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ Αντριου Τάνεντζαπ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η μελέτη τιτλοφορείται «Forests Fuel Fish Growth in Freshwater Deltas» και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στη διαδικτυακή επιθεώρηση Nature Communications.


«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν ψάρια αποτελούμενα από βιομάζα που βασιζόταν σε ποσοστό από 30% ως 70% σε οργανικό άνθρακα προερχόμενο από δέντρα και φύλλα και όχι σε κάποια άλλη υδρόβια πηγή τροφής» εξηγεί ο Δρ Τάνεντζαπ.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

«Παρατηρήσαμε λοιπόν, ότι ο οργανικός άνθρακας που εντοπίζεται στα δέντρα και καταλήγει στις λίμνες αποτελεί πολύ σημαντική πηγή τροφής για τα ψάρια του γλυκού νερού, καθώς οδηγεί με τη σειρά του στην ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων, τα οποία αυτόματα μεταφράζονται σε περισσότερο ζωοπλαγκτόν» πρόσθεσε.

«Βάσει των ευρημάτων μας, οι περιοχές στις οποίες εντοπίζονταν τα υψηλότερα επίπεδα ζωοπλαγκτού φάνηκε να συνοδεύονται από τα πιο “παχουλά” ψάρια» κατέληξε.

Αυτή η τροφή, από τη χερσαία βλάστηση συμβάλλει στην ανάπτυξη ψαριών μεγαλύτερου μεγέθους, στη μακροζωία τους και στην καλύτερη υγεία τους αφού ανταπεξέρχονται αποτελεσματικότερα στις ασθένειες εκτιμούν οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν τους πληθυσμούς της πέρκας, ενός δημοφιλούς αλιεύματος, στις λίμνες γλυκού νερού της περιοχής του Οντάριο του Καναδά.

Πρόκειται για την περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή του Σάντμπερυ, όπου αναπτύχθηκαν εξορυκτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας και λειτούργησαν χυτήρια νικελίου.

Η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα προκάλεσε όξινη βροχή η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος των αρχαίων δασών της περιοχής.

Πηγή: econews.gr


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button