ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κρήτη: Δράσεις του «ΑΡΧΕΛΩΝ» για την προστασία της Caretta Caretta

Με τη καταγραφή της πρώτης φωλιάς από Caretta caretta στο κόλπο της Μεσσαράς Ηρακλείου ξεκίνησε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στο νησί -μάλιστα οι άνθρωποι του συλλλόγου έχουν εντοπίσει τη φωλιά ήδη από τις 23 Μαΐου στην παραλία Κομμός, όπου τοποθέτησαν κλωβό προστασίας για την αποφυγή όχλησης.

Την Πέμπτη, άρχισαν πρωινές καταγραφές στην παραλία του Ρεθύμνου και στις επόμενες εβδομάδες στα Χανιά. Οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ θα περιλάβουν σταδιακά περισσότερους ερευνητές/εθελοντές, λαμβάνοντας πάντα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους διαμονής και δραστηριότητάς τους.

caffeine adv2020b

Όπως αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ένας νέος κύκλος ζωής των θαλασσίων χελωνών της Μεσογείου ξεκινάει με τις φωλιές που θα γίνουν στους βιοτόπους αναπαραγωγής τους, στις παραλίες στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στο κόλπο της Μεσσαράς. Σποραδικές φωλιές θα βρεθούν όπως κάθε χρόνο και σε άλλες περιοχές και ειδικά στη Σητεία -και στην προστασία των σποραδικών φωλιών θα συνδράμει τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ μία τοπική ομάδα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον σύλλογο, το ταξίδι της νέας γενιάς της Caretta caretta θα αρχίσει με την εκκόλαψή τους σε κάποια αμμουδερή παραλία από τα τέλη Ιουλίου.

neratzoulis neo

Υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, γνωστά και ως «χαμένα χρόνια» και σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς κάτω από 1 στα 1.000 χελωνάκια θα φθάσει στην αναπαραγωγική ηλικία. Νεαρές χελώνες έχουν καταγραφεί σε περιοχές που αποτελούν τροφικά πεδία και όταν φτάσουν την ενηλικίωση, οι θηλυκές χελώνες αρχίζουν να επιστρέφουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να αφήσουν τα αυγά τους κάθε ένα ή δύο καλοκαίρια.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε στις παραλίες της Κρήτης το 1990 με τη βοήθεια εθελοντών από όλο τον κόσμο τα προγράμματα καταγραφής, ενημέρωσης και προστασίας της Καρέττα και συνεχίζει αδιάλειπτα τη δράση του. Η ενασχόληση με τις θαλάσσιες χελώνες που είναι μεταναστευτικά είδη και προστατεύονται διεθνώς, δεν είναι τυχαία. Τα επιστημονικά δεδομένα του ΑΡΧΕΛΩΝ χρησιμοποιούνται σαν δείκτες για την κατάσταση της θάλασσας και των πληθυσμών των χελωνών στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο.

Η χώρα μας φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών Καρέττα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την επιβίωσή τους είναι η Κρήτη. Οι παραλίες του Ρεθύμνου, των Χανίων και του κόλπου της Μεσσαράς αποτελούν τμήματα περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA2000 στην Ελλάδα, γιατί ακριβώς φιλοξενούν την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button