Περιβάλλον

Κουνούπια και σεξ

Κουνούπια, τα οποία μετέδιδαν μολυσματικές ασθένειες καταπολεμούνταν μέχρι σήμερα με χρήση χημικών. Νέες έρευνες δείχνουν πως η στείρωση κουνουπιών με ραδιενέργεια είναι πιο αποτελεσματική. Ο ήλιος δύει και τα κουνούπια εμφανίζονται. Το μόνο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους εκείνη την ώρα είναι… φαγητό και σεξ. Τα θηλυκά κουνούπια προτιμούν για δείπνο λίγο ανθρώπινο αίμα. Η συμπεριφορά τους και κυρίως ο τρόπος αναπαραγωγής τους απασχολεί τους επιστήμονες στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η αναπαραγωγή των κουνουπιών γίνεται ως εξής. Το θηλυκό μπαίνει στο σμήνος. Το αρσενικό αναζητά το θηλυκό, το οποίο μειώνει την ταχύτητα πτήσης μέχρι να ταυτιστεί με αυτή του αρσενικού. Με τη βοήθεια των δύο μπροστινών του ποδιών το αρσενικό καταφέρνει να πιάσει το θηλυκό κουνούπι από την πίσω πλευρά και ακολουθεί η συνουσία, η συνολική διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνά τα δεκαέξι δευτερόλεπτα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η κάθε συνεύρεση δεν οδηγεί απαραίτητα σε κουνουπάκια και αυτό είναι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το αυστριακό ερευνητικό κέντρο Seibersdorf. O εντομολόγος Τζέρεμι Ζιλ παρουσιάζει με υπερηφάνεια ένα μεγάλο κλουβί τυλιγμένο με δίχτυ, στο οποίο ξεκουράζονται θηλυκά κουνούπια «αφότου έχουν πιεί αίμα και γεννούν τα αυγά τους». Τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που μεταδίδουν ασθένειες, όπως την ελονοσία και τον κίτρινο πυρετό.

750.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο πεθαίνουν από ελονοσία


Με τη χρήση τώρα ραδιενεργούς ακτινοβολίας ελπίζουν οι επιστήμονες να μπορέσουν να στειρώσουν τα αρσενικά κουνούπια και να τα αφήσουν ελεύθερα σε μεγάλες ποσότητες. Τα θηλυκά κουνούπια γονιμοποιούνται μόνο μια φορά ενώ τα αρσενικά γονιμοποιούν περισσότερες φορές. Επειδή τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά τα οποία μεταδίδουν τις μολυσματικές ασθένειες ελπίζουν οι επιστήμονες μέσω ενός αυξημένου αριθμού στειρωμένων κουνουπιών να περιορίσουν τη μετάδοσή τους. Οι πρώτες έρευνες δίνουν θετικά αποτελέσματα.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε χρόνο 750.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν από ελονοσία. Τα περισσότερα από αυτά είναι παιδιά κάτω των πέντε χρόνων κυρίως στην Αφρική.

Εάν η χρήση της ραδιενεργούς ενέργειας για τη στείρωση αποδειχθεί αποτελεσματική και παρεμποδιστεί με αυτό τον τρόπο η αναπαραγωγή των κουνουπιών τότε στόχος θα είναι να αφεθούν ελεύθερα στη φύση, σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο αρσενικά κουνούπια. Μέχρι τώρα όμως έχουν αφεθεί σε πολύ περιορισμένο αριθμό ενώ στην πραγματικότητα θα χρειαστούν δισεκατομμύρια. Άγνωστο ακόμα παραμένει πως θα αντιδράσουν τα θηλυκά κουνούπια απέναντι στα στειρωμένα αρσενικά. Θα θέλουν να ζευγαρώσουν μαζί τους ή τα αρσενικά θα έχουν χάσει το… sex appeal τους;

Άλλο το ερευνητικό εργαστήριο και άλλο η ζωή. Ο χρόνος πάντως θα δείξει.

Μαρία Ρηγούτσου


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button