ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα κουνούπια έχουν προτιμήσεις

Ερευνητές απέδειξαν ότι τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένα άτομα. Τα τσιμπήματα των κουνουπιών στους λεγόμενους «γλυκοαίματους» ανθρώπους εξηγούνται πλέον και επιστημονικά.

Τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν αν κάποιος θα δεχτεί περισσότερες ή λιγότερες επιθέσεις κουνουπιών. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του «London School of Hygiene and Tropical Medicine» έκαναν δοκιμές σε μονοζυγωτικά και διζυγωτικά δίδυμα αδέλφια. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα είναι γενετικά πανομοιότυπα σε αντίθεση με τα διζυγωτικά που παρουσιάζουν γενετικές διαφορές μεταξύ τους. Τα κουνούπια άφησαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό τσιμπημάτων στα πανομοιότυπα δίδυμα ενώ στην περίπτωση των διζυγωτικών ένα από τα δύο αδέρφια μετρούσε στο τέλος περισσότερα τσιμπήματα.

caffeine adv2020b

Βασικός παράγοντας θεωρείται η κληρονομικότητα

Στόχος της έρευνας η δημιουργία αποτελεσματικότερων αντικουνουπικών κατά της εξάπλωσης ασθενειών όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», έχει ως στόχο τη δημιουργία αποτελεσματικότερων αντικουνουπικών, αφού οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Ειδικά αντικουνουπικά θα μπορούσαν να προλαμβάνουν τη μετάδοση των εν λόγω ασθενειών, αλλά και να βοηθούν ανθρώπους με έντονες αλλεργίες.

neratzoulis neo

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες απλά γνώριζαν ότι τα κουνούπια προτιμούν ορισμένους ανθρώπους βάση της μυρωδιάς του σώματός τους. Άλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν δείξει ότι τα κουνούπια προσελκύονται επίσης από έγκυες γυναίκες και ανθρώπους με υψηλή θερμοκρασία σώματος. Οι επιστήμονες του Λονδίνου υποστηρίζουν τώρα ότι το ποσοστό προσέλκυσης κουνουπιών από τον εκάστοτε άνθρωπο είναι θέμα κληρονομικότητας, όπως είναι και το ύψος ή η ευφυΐα.

Ωστόσο, δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα ποια ακριβώς είναι τα χρωμοσώματα που καθορίζουν τη συγκεκριμένη κληρονομικότητα.

Αλεξάνδρα Κοσμά

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button