ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική κρίση με ακραία καιρικά φαινόμενα

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Μια ξηρασία στην Καλιφόρνια, ακραίες βροχοπτώσεις στη Βρετανία και ένας καύσωνας ρεκόρ στην Κίνα είναι μόνο μερικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με νέα έρευνα έγιναν πολύ πιο πιθανά να συμβούν λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η ανάλυση των ακραίων φαινομένων του 2021 και του 2022 από τους επιστήμονες οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα ακραία αυτά φαινόμενα επιδεινώθηκαν από την παγκόσμια θέρμανση, και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα ήταν σχεδόν αδύνατο να είχαν εκδηλωθεί με τέτοια σφοδρότητα, αν ο άνθρωπος δεν είχε μεταβάλει το κλίμα μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

“ΧΡΥΣΟΣ

«Ο ακραίος χαρακτήρας αυτών των φαινομένων είναι πολύ ανησυχητικός», δήλωσε η Στέφανι Χέρινγκ, κλιματολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (Noaa). «Πρέπει να καταλάβουμε αν αυτά τα γεγονότα είναι σημάδια ότι τα πράγματα θερμαίνονται ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε. Γνωρίζουμε ότι η ακραία ζέστη θα χειροτερέψει και η πρόσθετη έρευνα θα μας βοηθήσει να ποσοτικοποιήσουμε καλύτερα τη μελλοντική μεταβολή», πρόσθεσε.

Το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής εντοπίζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο κίνδυνος ακραίας ξηρασίας στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, για παράδειγμα, έγινε έξι φορές χειρότερος λόγω της κλιματικής κρίσης και του φαινομένου La Nina. Από την άλλη, οι ακραίες βροχοπτώσεις που κατέκλυσαν τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο του 2021 ήταν 1,5 φορά πιο πιθανές λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.

“IN_AND_OUT

Μια έντονη περίοδος καύσωνα στην Κίνα τον Φεβρουάριο του 2021 έγινε τέσσερις έως 20 φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, ενώ η ξηρασία που βίωσε το Ιράν 2021, είναι πλέον 50% πιο πιθανή λόγω των αερίων του θερμοκηπίου που έχει διοχετεύσει η ανθρωπότητα στην ατμόσφαιρα.

Η συλλογή των ερευνών, που παρουσιάστηκε από τη Noaa σε συνέδριο τη Δευτέρα, συγκεντρώνει μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα που οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την επίδραση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής σε μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button