ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την προσφυγική κρίση

Το μεγαλύτερο ίδρυμα για το περιβάλλον στην Ευρώπη γιορτάζει 25 έτη λειτουργίας. Η κλιματική αλλαγή και η απειλή των ειδών είναι οι μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον. Αλλά πώς επηρεάζει το κλίμα την προσφυγική κρίση;

Ο γενικός γραμματέας του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος για το Περιβάλλον Χάινριχ Μπότερμαν διαβλέπει στην προσφυγική κρίση τις παραμέτρους κι ενός άλλου προβλήματος: η κλιματική αλλαγή πρόκειται να οξύνει την κατάσταση, καθώς η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καταιγίδες διαρκώς εντείνονται σε ορισμένες περιοχές της γης. Οι ερευνητές συμφωνούν πλέον ότι «η κλιματική αλλαγή πρόκειται να πολλαπλασιάσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Για το Ίδρυμα είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να θέσει τα θέματα αυτά σε δημόσιο διάλογο αλλά και να εμπλακεί στα ερωτήματα που αφορούν τους πρόσφυγες, τόνισε ο Μπότερμαν με αφορμή την 25η επέτειο του ιδρύματος, το οποίο εγκαινίασε τις εργασίες του την 1η Μαρτίου του 1991. «Η επιθυμία μου όσον αφορά την πολιτική είναι να γίνονται περισσότεροι συσχετισμοί ανάμεσα στα προβλήματα» είπε ο Μπότερμαν. Η οικονομική πολιτική της Δύσης επιδρά και σε άλλα μέρη του κόσμου: «Αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να κοινοποιούμε στους πολίτες».

H αλλαγή του τρόπου ζωής είναι αναγκαία

swell adv 2021

Επιπλέον οι πολίτες των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών πρέπει να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο ζωής τους. Μόνο τότε θα ήταν δυνατόν να ανταπεξέλθουν στις γιγάντιες οικολογικές προκλήσεις. Κι αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την κλιματική αλλαγή. Εξίσου απειλείται και η ποικιλία των ειδών στον πλανήτη. Η ποιότητα του εδάφους έχει επιβαρυνθεί σε πολλές περιοχές από το φώσφορο και το άζωτο. Και η γη δεν είναι ανεξάντλητη για καλλιέργειες ή εποικισμό: υπάρχουν «πλανητικά σύνορα».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το Ίδρυμα θέλει να καταστήσει σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στις βιομηχανικές χώρες έχει εξαντληθεί. Ταυτόχρονα θέλει και να αντικρούσει την άποψη ότι οι αναγκαίες αλλαγές συνδέονται με περιορισμούς, συμβιβασμούς ή πλήγματα στην ευημερία: «Οφείλουμε να αναρωτηθούμε εάν για παράδειγμα η μεγάλη κατανάλωση κρέατος αποτελεί ένδειξη ποιότητας ζωής» υποδεικνύει ο Μπότερμαν. Όλα εξαρτώνται απ’ το εάν θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε στους ανθρώπους έναν πιο συνετό τρόπο ζωής: «Μόνο τότε θα μπορέσουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν ακέραιο πλανήτη».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button