ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κανάριοι Νήσοι: Πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμαΟι Κανάριοι Νήσοι θα μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα, σύμφωνα με γερμανική μελέτη. Το ισπανικό σύμπλεγμα νησιών βασίζεται κατά κύριο λόγο στο πετρέλαιο, αλλά η θέση του στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Βόρειας Αφρικής προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη διαφόρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.

Για αυτό το λόγο η στροφή των νησιών σε καθαρές πηγές ενέργειας μπορεί να γίνει με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, αναφέρει η έρευνα του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR). Επιπλέον, η μετάβαση μπορεί να γίνει χωρίς να χρειαστεί ενδιάμεση μετάβαση στο φυσικό αέριο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της DLR, θα χρειαστεί μία επένδυση ύψους 20 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 35 χρόνια, ώστε να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα για τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών μονάδων.

Ωστόσο η εξοικονόμηση από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, θα αγγίξει τα 42 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από την επένδυση. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πρόσθετων υποδομών υποστήριξης, όπως συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

swell adv 2021

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί έως και κατά 37 τοις εκατό, καθώς αναπτύσσονται όλο και πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Αντίστοιχα, η τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να μειωθεί κατά 17 με 20 λεπτά του ευρώ έως το 2050. Αντίθετα, αν συνεχιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, η τιμή αυτή θα σημειώσει αύξηση κατά περίπου 23 λεπτά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα μπορούν να προμηθεύσουν έως και το 80 τοις εκατό της ζήτησης ενέργειας των Καναρίων Νήσων έως το 2050, με το υπόλοιπο 20 τοις εκατό να καλύπτεται από γεωθερμία, βιομάζα και θαλάσσια ενέργεια.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ισορροπημένος συνδυασμός, όχι πολύ μονόπλευρος και εξαρτώμενος από μια τεχνολογία», δήλωσε η Σόνια Σάιμον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button