ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ιταλία | Το ηφαίστειο της Αίτνας ψήλωσε κατά 30 μέτρα μέσα σε 6 μήνες

Το αποτέλεσμα των πολυάριθμων εκρήξεων του ηφαιστείου της Αίτνας κατά το τελευταίο εξάμηνο, ήταν να «ψηλώσει» κατά 30 ολόκληρα μέτρα και να αγγίξει συνολικά τα 3.357 μέτρα, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες.

Είναι το ψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και διαθέτει συνολικά τέσσερις κρατήρες. Το υψόμετρο του κρατήρα που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, μετά από τουλάχιστον 50 εκρήξεις.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, κατέγραψε αύξηση άνω των 30 μέτρων με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας να κάνει λόγο για ιστορικό «ρεκόρ» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα, το ύψος του νοτιοανατολικού κρατήρα ξεπερνά πλέον εκείνο του «μεγάλου αδερφού» του -του βορειοανατολικού κρατήρα- που αποτελούσε την ψηλότερη κορυφή της Αίτνας τα τελευταία 40 χρόνια.

swell adv 2021

Αφού ο βορειοανατολικός κρατήρας εξερράγη το 1980 και το 1981, έφτασε σε μέγιστο ύψος τα 3.350 μέτρα. Αλλά αυτό το ύψος μειώθηκε με το πέρασμα των χρόνων.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Νέες μετρήσεις που έγιναν από το 2018,  υπολόγιζαν ότι το υψόμετρο ανερχόταν σε  3.326 μέτρα. Μετά τις εκρήξεις του τελευταίου εξαμήνου, το υψόμετρο διαμορφώνεται σε 3.357 μέτρα.

Επιστήμονες θεωρούν ότι η Αίτνα εμφανίστηκε αρχικά ως ένα υποβρύχιο ηφαίστειο, το οποίο άρχισε σταδιακά να αυξάνει το ύψος του ύστερα από επανειλημμένες εκρήξεις σε βάθος 300.000 χρόνων, με αποτέλεσμα να υπερβεί την επιφάνεια της θάλασσας.

Αυτό επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την στερεοποίηση της λάβας, σύμφωνα με έρευνες του Παρατηρητηρίου του πλανήτη Γη της NASA.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button