Περιβάλλον

Ινδοί επιστήμονες ανακάλυψαν νέος είδος φυτού στην Ανταρκτική

Βιολόγοι από την Ινδία ανακάλυψαν ένα νέο είδος βρύου κατά την διάρκεια αποστολής στην Ανταρκτική το 2017. Η αναγνώριση ήταν ιδιαίτερα επίπονη και χρειάστηκαν πέντε χρόνια προκειμένου οι επιστήμονες να ολοκληρώσουν την μελέτη τους και να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα κάτι που έγινε αποδεκτό από το διεθνούς κύρους κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Journal of Asia-Pacific Biodiversity.

Οι βιολόγοι, με έδρα το Κεντρικό Πανεπιστήμιο του Πουντζάμπ, έχουν ονομάσει το είδος Bryum Bharatiensis.Η Μπαράτι είναι η ινδουιστική θεά της μάθησης και το όνομα ενός από τους ερευνητικούς σταθμούς της Ινδίας στην Ανταρκτική. Ο καθηγητής βιολογίας Φέλιξ Μπαστ, που ήταν μέρος της εξάμηνης αποστολής – η 36η από Ινδούς επιστήμονες – ανακάλυψε το σκούρο πράσινο είδος στο Λέιζερμαν Χίλς, με θέα στον Νότιο Ωκεανό, τον Ιανουάριο του 2017.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Αυτό βρίσκεται κοντά στο Μπαράτι, ένας από τους πιο απομακρυσμένους ερευνητικούς σταθμούς στον κόσμο. Τα φυτά χρειάζονται άζωτο, μαζί με κάλιο, φώσφορο, ηλιακό φως και νερό για να επιβιώσουν. Μόνο το 1% της Ανταρκτικής είναι χωρίς πάγο. «Το μεγάλο ερώτημα ήταν ότι πώς επιβιώνουν τα βρύα σε αυτό το μέρος μεταξύ βράχων και πάγου», δήλωσε ο καθηγητής Φέλιξ Μπαστ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό το βρύο αναπτύχθηκε κυρίως σε περιοχές όπου οι πιγκουίνοι εκτρέφονταν σε μεγάλο αριθμό. Τα περιτώματα τους έχουν άζωτο. «Τα φυτά εδώ επιβιώνουν χάρη στα περιτώματα των πιγκουίνων. Βοηθά το γεγονός ότι το λίπασμα δεν αποσυντίθεται σε αυτό το κλίμα», εξήγησε ο καθηγητής Φέλιξ Μπαστ.


Τι γίνεται όμως με το φως του ήλιου; Οι επιστήμονες ακόμα δεν καταλαβαίνουν πλήρως πώς επιβιώνουν τα φυτά κάτω από παχύ χιόνι κατά τους έξι χειμερινούς μήνες χωρίς ηλιακό φως με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους -76 βαθμούς.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι πιθανό τα βρύα να «αφυδατώνονται μέχρι το απόλυτο στάδιο αδράνειας, καταλήγοντας να γίνουν σαν σπόροι» και ανθίζουν ξανά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τον Σεπτέμβριο όταν αρχίζουν να παίρνουν ξανά το ηλιακό φως. Το ξηρό βρύο απορροφά στη συνέχεια νερό από το χιόνι που λιώνει.

Μετά τη συλλογή των δειγμάτων, οι Ινδοί επιστήμονες πέρασαν πέντε χρόνια παρακολουθώντας το DNA του φυτού και συγκρίνοντας την μορφή του με άλλα. Περισσότερα από 100 είδη βρύων έχουν τεκμηριωθεί από την Ανταρκτική, την πιο ξηρή, πιο κρύα και πιο ανεμοδαρμένη ήπειρο.


Πηγή
BBC

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button