ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Βουλγαρία είναι πρωτοπόρα στην ανακύκλωση

Όσο και να ακούγεται περίεργο, η Βουλγαρία είναι από τις χώρες που πρωτοπορούν στην ΕΕ στον τομέα της ανακύκλωσης. Έλαβε ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία αξιοποίησε, αλλά βοήθησαν και οι Ρομά.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στη Βουλγαρία όσον αφορά τον διαχωρισμό των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Το 2013 μόνο το 6% των απορριμμάτων ανακυκλώνονταν. Σήμερα 6,4 εκατομμύρια Βούλγαροι ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους σε 183 δήμους και κοινότητες, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Περιβάλλοντος Νένο Ντιμόφ. Και σύμφωνα με πληροφορίες της δημάρχου της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα, το 84% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η ίδια εξέλιξη καταγράφεται στις συσκευασίες. Το 2012 μόνο το 29% των συσκευασιών ανακυκλωνόταν, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φθάσει στο 65%. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Περιβάλλοντος το 40% των πλαστικών ανακυκλώνεται, γεγονός που σημαίνει ότι η Βουλγαρία βρίσκεται 10 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών συσκευασιών βρίσκεται στη Βουλγαρία στο 62-63% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 40%.

Σημαντική η συμβολή των φτωχών

4.000 με 5.000 άνθρωποι συλλέγουν το 50% των ανακυκλώσιμων προϊόντων στη Σόφια
Πού οφείλεται όμως η θετική εξέλιξη στη Βουλγαρία; Τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν πολλά χρήματα στην ανακύκλωση των σκουπιδιών. Με τη βοήθεια ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και με τη συμμετοχή των βουλγαρικών εταιρειών, οι υποδομές επεκτάθηκαν και βελτιώθηκαν. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης βρίσκεται στη Σόφια ενώ 60 παρόμοια εργοστάσια λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Περισσότερες από 130 εταιρείες ανακύκλωσης απορριμμάτων στη Βουλγαρία έχουν πάρει άδεια λειτουργίας.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Η Βουλγαρία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν το 2011 αντίτιμο για την αγορά πλαστικής σακούλας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μισοί περίπου Βούλγαροι να μην χρησιμοποιούν πλέον πλαστικές σακούλες.

Πέρα όμως από τους προφανείς λόγους που αναφέρονται επισήμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν αναφέρονται. Ο πιο σημαντικός είναι ότι άνθρωποι με πολύ χαμηλό εισόδημα, στην πλειονότητά τους Ρομά, συλλέγουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες για να τις παραδώσουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης, παίρνοντας κάποιο αντίτιμο. Η έκταση αυτής της δραστηριότητας είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Μέχρι σήμερα μόνο ΜΚΟ έχουν προσπαθήσει να καταγράψουν το φαινόμενο. Η βουλγαρική εφημερίδα Dnevnik αναφέρει ότι στη Σόφια, μια πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου 4.000 με 5.000 άνθρωποι συλλέγουν το 50% των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Συνολικά πρόκειται για 100.000 τόνους ετησίως και ο δήμος της Σόφιας εξοικονομεί περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Υπάρχουν μάλιστα προτάσεις οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν επίσημα στη συλλογή απορριμμάτων που προορίζονται για ανακύκλωση.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button