ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η πρώτη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Πελοπόννησο

Η πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα μέσω της Πελοποννήσου αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του επόμενου έτους.

Η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων στα πλαίσια του έργου πραγματοποιείται σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων, γεγονός που την καθιστά ως τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το έργο του ΑΔΜΗΕ ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως στο χώρο της ενέργειας και αποτελεί έργο εθνικής σημασίας με ευεργετικές συνέπειες για τη θωράκιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης στο απώτερο μέλλον

Η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την προσαιγιάλωση και την ταφή του καλωδίου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης είναι η Power Sub Link, του ομίλου Maritech International, μέσω της αξιοποίησης του ερευνητικού πλοίου της RV ‘’Med Surveyor’’, εξοπλισμένο με εξειδικευμένο σόναρ Multibeam και σόναρ πλευρικής σάρωσης, στην υποθαλάσσια έρευνα και την εκκαθάριση υποθαλάσσιας διαδρομής πριν από την εγκατάσταση του καλωδίου.

swell adv 2021

Για τη διεκπεραίωση των εργασιών με ασφάλεια και συνέπεια πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες προ-εκσκαφής στην υποθαλάσσια περιοχή των Νωπηγείων Κρήτης και της Νεάπολης Πελοποννήσου, όπου καταλήγει το καλώδιο. Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν το δεύτερο 15νθημερο του Αυγούστου του 2020 και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία μετά από ένα μήνα. Το συνολικό μήκος ήταν περίπου 400m για κάθε άκρη της διασύνδεσης. Η Power Sub Link του ομίλου Maritech ολοκλήρωσε τις εργασίες τόσο στη θαλάσσια περιοχή όσο και στην παράκτια ζώνη.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το μήκος τραβήγματος του καλωδίου είναι περίπου 700m για κάθε προσαιγιάλωση ενώ το βάθος ταφής του καλωδίου φτάνει τα 2m κάτω από την επιφάνεια του θαλάσσιου πυθμένα και ολοκληρώνετε από σειρά εξειδικευμένων εργαλείων υποβρύχιας ανασκαφής, υποστηριζόμενο από το έμπειρο εξειδικευμένο και προσωπικό δυτών της Power Sub Link.

Με πάνω από 30 χρόνια επιτυχημένη πορεία στο χώρο πόντισης υποθαλάσσιων καλωδίων, ο όμιλος Maritech αξιοποιεί εμπορικά τον ιδιόκτητο στόλο εξειδικευμένων πλοίων που διαθέτει, για υποβρύχιες έρευνες, εγκαταστάσεις, υπηρεσίες προστασίας και υποστήριξης για την εγκατάσταση και συντήρηση υποθαλάσσιων καλωδίων εντός και εκτός Ελλάδος.

Έχοντας ολοκληρώσει σχετικά έργα σε περισσότερες από 110 χώρες μέχρι σήμερα, ο όμιλος Maritech μπορεί να προσφέρει μια σαφή εικόνα της παγκόσμιας αρένας των υποθαλάσσιων καλωδιακών στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, υποβρύχιες έρευνες, εγκαταστάσεις, υπηρεσίες προστασίας και υποστήριξης για την εγκατάσταση και συντήρηση υποθαλάσσιων καλωδίων.










Σχετικά άρθρα

Back to top button