Περιβάλλον

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων

Σε μια τεράστια περιοχή της Βόρειας Θάλασσας τρεις ενεργειακοί όμιλοι θα εξετάσουν τα επόμενα χρόνια τις συνέπειες των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο περιβάλλον. Πώς επηρεάζουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα το περιβάλλον στη Βόρεια Θάλασσα; Το ερώτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο της επταετούς έρευνας που ξεκινούν από κοινού οι τρεις ενεργειακοί όμιλοι Eon, Dong Energy και Strabag OW EVS.

Όπως ανακοίνωσαν προ ημερών οι τρεις εταιρίες, στο μικροσκόπιο μπαίνει μια περιοχή περίπου 4.300 τετρ. χλμ. στη Βόρεια Θάλασσα. Στόχος του εγχειρήματος είναι όχι μόνον να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις των πάρκων στο περιβάλλον αλλά και να μειωθεί το κόστος της αιολικής ενέργειας για τις διαχειρίστριες εταιρίες.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Δημιουργείται βάση δεδομένων

Και οι τρεις εταιρίες σχεδιάζουν ή κατασκευάζουν ήδη υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένες να εξετάσουν πιθανές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Τη δημιουργία της σχετικής βάσης των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν έχει αναλάβει η νεοσυσταθείσα εταιρία UMBO.


Πρόσβαση στη βάση δεδομένων δεν θα έχουν μόνον οι τρεις συμμετέχουσες εταιρίες αλλά και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ναυσιπλοΐας και Υδρογραφίας καθώς επίσης και άλλες εταιρίες που σχεδιάζουν την κατασκευή αιολικών πάρκων στην εν λόγω περιοχή.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

«Αυτό το Joint Venture θα μας βοηθήσει να πετυχαίνουμε διαρκή μείωση του κόστους κατασκευής και διαχείρισης υπεράκτιων αιολικών πάρκων», υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Dong Energy, Τρ. Μπόγσεν.

Η παραγωγή ενέργειας στα ανοιχτά των θαλασσών εγκυμονεί συχνά σημαντικούς κινδύνους. Πρόσφατα ο γερμανός οικονομολόγος Στέφεν Μπούκολντ παρουσίασε έρευνα που έδειχνε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ατυχημάτων σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.
Και τα αιολικά πάρκα όμως έχουν βρεθεί συχνά στο στόχαστρο της κριτικής. Όπως υποστηρίζουν περιβαλλοντολόγοι, ο θόρυβος που προκαλείται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έχει σημαντικές επιπτώσεις, κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά.

Κώστας Συμεωνίδης


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button