ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμωνΟ τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται τη γη, παράγουν τρόφιμα και επεκτείνουν τις καλλιέργειες, πρέπει να αλλάξει άμεσα ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και η επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό αναφέρουν σε έκθεση που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη του ΟΗΕ, τονίζοντας μάλιστα πως η βιοποικιλότητα και η ανθρώπινη υγεία θα τεθούν σε κίνδυνο αν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επεκταθούν περισσότερο και στην ξηρά.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η έκθεση αναφέρει πως η αύξηση του πληθυσμού που συντελέστηκε παγκοσμίως και οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα έχουν οδηγήσει σε έλλειψη των αποθεμάτων νερού αλλά και γεωργικών εκτάσεων. Οι υπεύθυνοι προτρέπουν τους πολίτες να προβούν σε μεγάλες αλλαγές στις καλλιέργειες αλλά και τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να μην ξεμείνουν από τροφές αλλά και νερό στο μέλλον.

Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, οι νέες διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν φυτικά τρόφιμα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης που έχουν παραχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, θα μπορούσαν μέχρι το 2050 να απελευθερώσουν εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και ενδεχομένως να μειώσουν αισθητά τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

swell adv 2021

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πραγματοποίησε σύσκεψη στη Γενεύη, προκειμένου να αποφασίσει για τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα πρέπει να δώσει στις κυβερνήσεις των χωρών που θα συναντηθούν αργότερα μέσα στη χρονιά στη Χιλή συζητώντας τους τρόπους εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφυγή της περαιτέρω κλιματικής αλλαγής.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Οι συντάκτες της έκθεσης κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την αναστάτωση που αναμένουν να προκληθεί στην ισορροπία των τροφικών αλυσίδων, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον πλανήτη γίνονται όλο και πιο συχνά.

Οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα όμως έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα 2 δισεκατομμύρια ενήλικες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ περίπου 821 εκατομμύρια άνθρωποι να εξακολουθούν να υποσιτίζονται.

Η κατά κεφαλήν προσφορά φυτικών ελαίων και κρέατος έχει υπερδιπλασιαστεί με βάση τα δεδομένα από το 1961, ωστόσο επί του παρόντος, το 25-30% του συνόλου των παραγόμενων τροφίμων χάνονται ή σπαταλώνται.

Η Ρέγιες Τιράντο, επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου της Greenpeace στο Πανεπιστήμιο του Έξιτερ επισημαίνει πως: «το κλειδί είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και των τρόπων καλλιέργειας. Υπό αυτή την έννοια, το να αλλάξουμε τη δίαιτα μας τρώγοντας λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά αναμένεται να είναι μία από τις βασικές συστάσεις. Έτσι θα απελευθερωθούν εκτάσεις γης απαραίτητες για αγροτικές καλλιέργειες και για ανάπτυξη δασών».

Η προστασία των δασικών εκτάσεων έχει πολλές παραμέτρους που απαιτούν ρύθμιση: την υλοτομία, τα βοσκοτόπια, τα τροπικά δάση με φοινικόδεντρα. Πρόκειται για χρήσεις που ευθύνονται για το 15 με 20% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Στο μεταξύ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές θεωρούν πως η έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή για το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις, αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μην επεκταθεί άλλο η κλιματική αλλαγή.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button