Δευτέρα, 17 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝH ρύπανση από το «μποτιλιάρισμα στο Σουέζ» προερχόταν τελικά από την Αίτνα;

H ρύπανση από το «μποτιλιάρισμα στο Σουέζ» προερχόταν τελικά από την Αίτνα;

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Το σύννεφο διοξειδίου του θείου ταξίδεψε από τη Σικελία μέχρι την Αίγυπτο

Όλοι κάνουν λάθη. Ακόμα και η Airbus, η οποία ενοχοποίησε το πρόσφατο μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ για την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή.

mechanical adv 2021

Την απάντηση δίνει τώρα ο δορυφόρος Sentinel-5P, του οποίου οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι το σύννεφο διοξειδίου του θείου που κάλυψε την Ανατολική Μεσόγειο και το Σουέζ προερχόταν τελικά από το ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία.

apostolakis adv 2

Αναλυτές της Airbus εκτίμησαν αρχικά ότι το διοξείδιο του θείου –επιβλαβές αέριο του οποίου οι εκπομπές ελέγχονται- προερχόταν από τα καυσαέρια των πλοίων που συνωστίζονταν στα δύο άκρα της διώρυγας περιμένοντας να περάσουν.

Capture 13
Το σύννεφο SO2 στις 25 Μαρτίου (ESA / Copernicus)

Η διώρυγα έκλεισε στα τέλη Μαρτίου λόγω προσάραξης του πλοίου Ever Given, το οποίοι σφήνωσε διαγώνια στο κανάλι φορτωμένο με χιλιάδες κοντέινερ.

Το ατύχημα συνέπεσε με την άφιξη του νέφους SO2, μια σύμπτωση που οδήγησε στην εσφαλμένη εκτίμηση. Η Airbus αναγνώρισε το λάθος και την απέσυρε, αναφέρει το BBC που είχε μεταδώσει νωρίτερα την είδηση.

2021 03 29T152422Z 251696611 RC23LM9NCPQF RTRMADP 5 EGYPT SUEZCANAL SHIP
To σφηνωμένο πλοίο Ever Given σε εικόνα δορυφόρου της Maxar Technologies (Reuters)

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα αέρια που εκπέμπει η Αίτνα τείνουν να κινούνται νότια προς τις ακτές της Αφρικής και μετά ανατολικά προς τη Μέση Ανατολή, διανύοντας απόσταση πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων.

Το ηφαίστειο των 3.350 μέτρων στην ανατολική ακτή του νησιού της Σικελίας βρίσκεται σε παροξυσμό από τον Φεβρουάριο και συνεχίζει να εκτοξεύει λάβα, τέφρα και αέρια.

Το διοξείδιο του θείου ενοχοποιείται για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα και οι εκπομπές του έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Συνεχίζει όμως να εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από την καύση των καυσίμων ναυσιπλοΐας.

To SO2 αντιδρά με την υγρασία της ατμόσφαιρας και σχηματίζει θειικό οξύ, το οποίο πέφτει ως «όξινη βροχή» και προκαλεί βλάβες σε δάση και μνημεία.

Επιπλέον, τα σωματίδια διοξειδίου του θείου ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, γι’ αυτό και μπορούν να προκαλέσουν τους λεγόμενους ηφαιστειακούς χειμώνες σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων εκρήξεων.

ΠΗΓΗ: in.gr
zygos gif 2020b
wind one adv
eleonora radeva
Eleonora Radevahttps://www.cna.gr
Ονομάζομαι Ράντεβα Ελεονώρα και είμαι 19 ετών. Κατάγομαι από την Βουλγαρία και είμαι γεννημένη στην Ιεράπετρα Λασιθίου. Σπουδάζω Παιδαγωγικά Προσχολικής Εκπαίδευσης στον τομέα Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος. Τα χόμπι μου είναι κυρίως η φωτογράφιση, το διάβασμα βιβλίων και η γυμναστική.
bbq stories2020
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble