Περιβάλλον

H Δανία πρώτη στις ανανεώσιμες πηγές

Η Δανία είναι χώρα-πρότυπο στην προστασία του κλίματος. Μέχρι το 2050 επιδιώκει να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το 2050 η Δανία φιλοδοξεί να αποχαιρετίσει μια για πάντα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας. Πρώτος στόχος είναι μέχρι το 2020 οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας να καλύπτουν σχεδόν το 70% των ενεργειακών αναγκών.

«Σήμερα βρισκόμαστε ήδη στο 43%», λέει ο Κρίστοφερ Μπέτσαου, υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας. Η υπηρεσία συντονίζει τη «στροφή» της χώρας στην πράσινη ενέργεια και ταυτόχρονα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις προόδους του εγχειρήματος. «Σήμερα καλύπτουμε τις συνολικές ενεργειακές μας ανάγκες κατά 25% από ανανεώσιμες πηγές», λέει ο Κρίστοφερ Μπέτσαου στην DW. Ο ίδιος είναι βέβαιος ότι ο στόχος της Δανίας να σταματήσει τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2050 είναι ρεαλιστικός.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η Δανία κάνει πράξη την ενεργειακή στροφή

O Τομπίας Άουστρουπ από την Greenpeace Γερμανίας θα εύχονταν παρόμοια αισιοδοξία και από γερμανούς πολιτικούς αλλά και οικονομικούς παράγοντες. Μιλώντας στη DW τονίζει ότι η Δανία είναι πρώτη με διαφορά στην ενεργειακή στροφή εντός ΕΕ: «Το παράδειγμα της Δανίας δείχνει ότι μια βιομηχανοποιημένη χώρα στο κέντρο της Ευρώπης είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια πραγματική και γρήγορη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».


Με ακτές μήκους 7.300 χιλιομέτρων η Δανία είναι η ιδανική χώρα για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μεταξύ Βόρειας Θάλασσας και Βαλτικής, η χώρα επενδύει στην δημιουργία αιολικών πάρκων στη θάλασσα, όπως εκείνο στο Κρίγκερς Φλακ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και να παράγει ρεύμα περίπου 600 μεγαβάτ. Πέρυσι εγκαινιάστηκε στη νήσο Άνχολτ ένα αιολικό πάρκο ισχύος 400 μεγαβάτ, το οποίος κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη γερμανική SIEMENS.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Η Δανία βάζει τα γυαλιά στην Κίνα

Η ενεργειακή στροφή στη Δανία προκάλεσε το ενδιαφέρον ακόμα και της Κίνας, η οποία από το 2006 συνεργάζεται στενά με τους Δανούς στον τομέα της εκμετάλλευσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Οι Κινέζοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την βιομάζα και τα παράκτια αιολικά πάρκα», λέει ο Κρίστοφερ Μπέτσαου. Όμως, ο δανός ειδικός τονίζει ότι οι Κινέζοι δεν έχουν μόνον οικονομικά κίνητρα: «Πήγαμε στην Κίνα για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση προβλημάτων που άπτονται της ενέργειας και του κλίματος και σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη. Τόσο η Δανία όσο και η Κίνα θέλουν να αποδείξουν ότι η ολοκληρωτική στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι πραγματοποιήσιμη».

Στέφανος Γεωργακόπουλος


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button