ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιγαντιαίο παγόβουνο σε τροχιά σύγκρουσης με το νησί των πιγκουίνων

Ένα τεράστιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε κατευθύνεται προς το νησί της Νότιας Γεωργίας και Νοτίων Νήσων Σάντουιτς, στο νότιο Ατλαντικό, γνωστό για τη μεγάλη αποικία πιγκουίνων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια σύγκρουση θα μπορούσε να καταστρέψει την άγρια φύση του νησιού που περιλαμβάνει κυρίως πιγκουίνους, φώκιες και άλμπατρος.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι επιστήμονες έχουν περάσει εβδομάδες παρατηρώντας αυτό το γεγονός, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, να ξεδιπλώνεται, καθώς το παγόβουνο, που έχει περίπου ίδιο μέγεθος με το νησί, εδώ και 2 χρόνια από τότε που αποκολλήθηκε από τη χερσόνησο της Ανταρκτικής τον Ιούλιο του 2017.

Η χερσόνησος της Ανταρκτικής είναι ένα από τα ταχύτερα θερμαινόμενα μέρη στη Γη, σημειώνοντας την υψηλότερη θερμοκρασία των 20,75 βαθμών Κελσίου (69,35 βαθμούς Φαρενάιτ) στις 9 Φεβρουαρίου.

swell adv 2021

Το γιγαντιαίο παγόβουνο – που ονομάζεται A68a – βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το νησί της Νότιας Γεωργίας, που είναι αποικία πιγκουίνων και άλλων ζώων. Το αν η σύγκρουση είναι μέρες ή εβδομάδες μακριά είναι ασαφές, ωστόσο παρακολουθείται από τους επιστήμονες.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Μια σύγκρουση είναι ακόμα αβέβαιη, καθώς τα ρεύματα θα μπορούσαν να μεταφέρουν το παγόβουνο μακριά από το νησί, είπε ο Ωκεανογράφος Geraint Tarling.

«Τα ρεύματα γύρω από το νησί είναι περίπλοκα και παραμένει πιθανό να παρεκλίνει της πορείας του», είπε ο Tarling.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από ένα βρετανικό αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και δημοσιεύτηκαν την Τρίτη δείχνουν το μέγεθος του τερατώδους παγόβουνου 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η επιφάνειά του οποίου έχει ρωγμές.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το παγόβουνο, χτυπώντας το νησί, θα μπορούσε να συντρίψει τη θαλάσσια ζωή. Εάν κολλήσει στο νησί, θα μπορούσε να εμποδίσει τους πιγκουίνους και τις φώκιες από την εύρεση τροφής.

Το A68a θα μπορούσε, επίσης, να εμποδίσει τα κυβερνητικά πλοία που διεξάγουν περιπολίες και επιτήρηση αλιείας γύρω από το νησί,  όπως ανέφεραν βρετανοί αξιωματούχοι.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button