ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί οι τυφώνες «προτιμούν» τις Φιλιππίνες

Ενισχυμένος από θυελλώδεις ανέμους, ο ταχύτατος υπερτυφώνας Χαϊγιάν σάρωσε τις προηγούμενες ημέρες τις Φιλιππίνες, μία χώρα με πληθυσμό άνω των 92 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά και πολύ συνηθισμένη σε καταστροφικές καταιγίδες.

caffeine adv2020b

Γιατί οι τυφώνες «προτιμούν» τις Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες τον αποκαλούν «Σούπερ Τυφώνα Γιολάντα». Το όνομα Χαϊγιάν δόθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και είναι στα κινεζικά σημαίνει θαλασσοβάτης, ένα είδος θαλάσσιο πτηνού.

neratzoulis neo

Οι τυφώνες είναι ένα παιχνίδι αριθμών που δημιουργούν συγκρίσεις στην ένταση, την ταχύτητα των ανέμων, των βροχοπτώσεων, καθώς και των ανθρώπων, των σπιτιών, των χαμένων ζωών και του χρόνου που απαιτείται για την ανοικοδόμηση της εκάστοτε πληγείσας περιοχής.

Ο Χαϊγιάν θα μπορούσε να είναι ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών και κάθε περιοχής.

Το όνομα

Οι τυφώνες και οι κυκλώνες είναι αμφότεροι τροπικές καταιγίδες, αλλά χρησιμοποιούνται διαφορετικά ονόματα για αυτούς, αναλόγως την τοποθεσία.

Οι τυφώνες σχηματίζονται στο βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Γίνονται σούπερ τυφώνες όταν οι άνεμοι φτάσουν τα 240 χιλιόμετρα ανά ώρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ωκεανολογική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία.

Ο σούπερ τυφώνας είναι ισοδύναμος της κατηγορίας 4 ή 5 των κυκλώνων στον Ατλαντικό ή της κατηγορίας 5 τροπικών καταιγίδων στην αυστραλιανή ζώνη.

Με τους ανέμους να αγγίζουν τα 315 χιλιόμετρα ανά ώρα και τις ριπές στα 380 χιλιόμετρα ανά ώρα, ο Χαϊγιά θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους κυκλώνες στην ιστορία.

Το μονοπάτι της καταστροφής

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο δυτικό άκρο του Ειρηνικού Ωκεανού, την πιο ενεργή περιοχή τροπικών κυκλώνων, λόγω του μεγάλης έκτασης του βαθεος, θερμού νερού του ωκεανού. Η χώρα απαριθμεί περισσότερα από 7.000 νησιά, με συνέπεια να υπάρχει πληθώρα εκτεθειμένων ακτών στο έλεος της βροχής και του ανέμου.

Ο Χαϊγιάν επέλασε την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνταν, περίπου στις 4.30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) της περασμένης Παρασκευής. Στο παρελθόν ο πιο ισχυρός κυκλώνας που σάρωσε τις Φιλιππίνες ήταν ο Ντουριάν, το 2006, που πέρασε από το Λουζόν με ριπές ανέμου 320 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Συχνότητα

Κάθε χρόνο ένας μέσος όρος οκτώ με εννέα τροπικούς κυκλώνες περνούν από τις Φιλιππίνες. Μόνο έξι έχουν πλήξει φέτος τη χώρα, συγκριτικά με τον αριθμό ρεκόρ των 19 που χτύπησαν τις ακτές της χώρας το 1993.

Παρόλα αυτά, το Παρατηρητήριο της Μανίλα είχε προειδοποιήσει ότι αυτός ο κυκλώνας θα ήταν πολύ μεγάλης διαμέτρου και με ισχυρότατους ανέμους.

Την τελευταία δεκαετία, η χώρα κατατάσσεται στις 5 πιο χτυπημένες από ακραία καιρικά φαινόμενα χώρες, μαζί με την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Ινδονησία, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών στην Επιδημιολογία των Καταστροφών.

Το υψηλό κόστος

Σύμφωνα με τα διεθνή μεγέθη, οι Φιλιππίνες δείχνουν μία ετήσια οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, ευρισκόμενη στην 165ή θέση στο κατα κεφαλήν εισόδημα.

Οι φυσικές καταστροφές πλήττουν σημαντικά τα οικονομικά της χώρας. Όπως προσφάτως, τον Οκτώβριο ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ στην επαρχία Μπόχολ, στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 200 ανθρώπων και η προσπάθεια ανάκαμψης βρισκόταν σε εξέλιξη την ώρα που σάρωσε τη χώρα ο σούπερ τυφώνας.

Η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή μετά από φυσικό φαινόμενο ήταν το Δεκέμβριο του 2012, όταν οι Φιλιππίνες χτυπήθηκαν από τον τυφώνα Μπόφα, που παρέσυρε στο θάνατο 1.900 ανθρώπους. Περισσότεροι από 6 εκατ. κάτοικοι επλήγησαν, ενώ το κόστος ανοικοδόμησης έφτασε τα 1,7 δισ. δολάρια.

Πηγή: CNN

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button