L Maris

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για πρώτη φορά έβρεξε στην κορυφή της Γροιλανδίας

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Είναι ένα ακόμα σημείο των καιρών: για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις, βροχή αντί για χιόνι έπεσε στο υψηλότερο σημείο της Γροιλανδίας, μια ανησυχητική εξέλιξη για τον μεγαλύτερο όγκο πάγου στο Βόρειο Ημισφαίριο καθώς το κλίμα αλλάζει.

Η πρωτοφανής βροχόπτωση, η οποία διήρκεσε αρκετές ημέρες και έλιωσε σημαντικό όγκο πάγου, καταγράφηκε το Σάββατο στον Σταθμό Κορυφής της Γροιλανδίας, μια ερευνητική εγκατάσταση σε υψόμετρο 3.200 μέτρων την οποία διαχειρίζεται από το 1989 το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

Ήταν επίσης η τρίτη φορά εδώ και μια δεκαετία που καταγράφηκαν στον σταθμό θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου.

NOVA

Σε διάστημα τριών ημερών, προσθέτει η ανακοίνωση, περίπου 7 δισεκατομμύρια τόνοι βροχής έπεσαν στο απέραντο κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας.

Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου έχασε το 2019 πάνω από 530 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, ενώ το λιώσιμο στη διάρκεια μόνο δύο ημερών τον περασμένο μήνα θα ήταν αρκετό για να καλύψει την πολιτεία της Φλόριντα κάτω από 10 εκατοστά νερού.

Mechanical Solutions

Η Τζουλιέν Στρέβε, ερευνήτρια του Κέντρου Δεδομένων Χιιονιού και Πάγου, δήλωσε στο Insider ότι η βροχοπτώσεις είναι ανησυχητική εξέλιξη για την Αρκτική, όπου η θερμοκρασία αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από ότι στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η Στρέβε επισήμανε ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC), «η μετάβαση σε μια Αρκτική όπου κυριαρχεί η βροχή αντί το χιόνι προβλέπεται να συμβεί δύο δεκαετίες νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις».

Ανέφερε ακόμα ότι η βροχή θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για την άγρια ζωή, καθώς το νερό που πέφτει μετατρέπεται σε σκληρό στρώμα πάγου που εμποδίζει τα καριμπού και τους μοσχοβούβαλους να βοσκήσουν.

Το κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας περιέχει αρκετό νερό για να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά περίπου 7 μέτρα στην περίπτωση που έλιωνε πλήρως –ένα ενδεχόμενο που θεωρείται πιθανό, θα απαιτούσε όμως χιλιάδες χρόνια τήξης.

Σύμφωνα με ορισμένα κλιματικά μοντέλα, μέχρι το 2050 Αρκτικός Ωκεανός θα μένει εντελώς χωρίς πάγο τα καλοκαίρια και θα μετατρέπεται σε ανοιχτή θάλασσα, η οποία απορροφά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από ό,τι ο πάγος και επιταχύνει έτσι την κλιματική αλλαγή.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button