ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γαλλία | Βουνό από άμμο «καταπίνει» σπίτια και δρόμους

Ο μεγαλύτερος αμμόλοφος της Ευρώπης, ένα γεωλογικό αξιοπερίεργο που σχηματίστηκε από θαλάσσια ρεύματα και ανέμους, είναι ευχή και κατάρα για την περιοχή του κόλπου του Αρκασόν, 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπορντό στη Γαλλία.

Ο μακρόστενος Αμμόλοφος του Πιλά, παράλληλος με την ακτογραμμή, έχει μήκος σχεδόν τρία χιλιόμετρα, πλάτος 500 μέτρα και ύψος λίγο πάνω από 100 μέτρα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Εδώ και δεκαετίες μετακινείται προς το εσωτερικό της ακτής με εκπληκτική ταχύτητα που ξεπερνάει τα 5 μέτρα το χρόνο. Έχει ήδη καταπιεί δέντρα, κτήρια, έναν παραλιακό δρόμο, ακόμα και ένα τμήμα του Ατλαντικού Τείχους που είχαν κατασκευάσει οι γερμανοί εισβολείς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

DunePyla2
Αεροφωτογραφία του Αμμόλοφου του Πιλά το 2005 (Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0)

Ο απέραντος αμμόλοφος βρίσκεται σήμερα στη θέση ενός προϊστορικού οικισμού και το 2013 βρέθηκε στη βάση του μια τεφροδόχος της Εποχής του Σιδήρου, η οποία χρονολογήθηκε γύρω στο 800 π.Χ.

swell adv 2021

Εδώ και έναν αιώνα ο αμμόλοφος έχει υπερδιπλασιαστεί σε όγκο καθώς τα θαλάσσια ρεύματα και ο άνεμος μεταφέρουν στην ακτή μεγάλες ποσότητες άμμου.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Παρά τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, ο θεαματικός σχηματισμός έφερε και οφέλη για την ευρύτερη περιοχή του Πιλά σουρ Μερ, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες τον επισκέπτονται κάθε χρόνο.

H κορυφή του έχει μάλιστα γίνει δημοφιλές σημείο απογείωσης για παραπέντε και αλεξίπτωτα πλαγιάς.


Πηγή
in.gr

Eleonora Radeva

Ονομάζομαι Ράντεβα Ελεονώρα και είμαι 19 ετών. Κατάγομαι από την Βουλγαρία και είμαι γεννημένη στην Ιεράπετρα Λασιθίου. Σπουδάζω Παιδαγωγικά Προσχολικής Εκπαίδευσης στον τομέα Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος. Τα χόμπι μου είναι κυρίως η φωτογράφιση, το διάβασμα βιβλίων και η γυμναστική.

Σχετικά άρθρα

Back to top button