Περιβάλλον

Φρένο στη σπατάλη της πλαστικής σακούλας

Υπέρ της δραστικής μείωσης χρήσης της πλαστικής σακούλας και άλλων μη ανακυκλώσιμων πλαστικών αποβλήτων μέσα στα επόμενα χρόνια τάχθηκε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Μέχρι το 2019 οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν κατά 80 % την κατανάλωση των πιο λεπτών πλαστικών σακουλών, όπως αναφέρει ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σχετική διαδικασία όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς το ζήτημα θα αποτελέσει τώρα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι σχετικές συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και σε κάθε περίπτωση εντός της τρέχουσας χρονιάς. «Τα μέτρα αυτά έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη προ πολλού», σχολίασε η γερμανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Γιούτα Χάουγκ. Οι αριθμοί την επιβεβαιώνουν: το 2010 χρησιμοποιήθηκαν στην ΕΕ 95,5 δις πλαστικές σακούλες.

Οι χώρες-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν δικούς τους, αυστηρούς κανόνες για να περιορίσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Αυτό μπορεί να γίνει με την επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών ή και απαγορεύσεων. Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ Ματίας Γκρότε, στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των πλαστικών σακουλών που χρησιμοποιεί ετησίως ο κάθε Ευρωπαίος από 176 σήμερα, στις 35 σε πέντε χρόνια. Στη Γερμανία κάθε πολίτης χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 71 σακούλες ετησίως, οι 64 εξ΄ αυτών είναι μίας χρήσης.


Κατά της ρητής απαγόρευσης οι συντηρητικοί

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν ταχθεί κατά της ρητής απαγόρευσης. Σύμφωνα με την γερμανίδα ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Κρίστα Κλας, η οικονομική επιβάρυνση στη χρήση της σακούλας θα ήταν μια καλύτερη μέθοδος. Καλύτερο παράδειγμα η Ιρλανδία: με την επιβολή ενός μικρού τέλους κατάφερε να μειώσει την κατά κεφαλήν κατανάλωση από τις 300 στις μόλις 21 σακούλες ετησίως.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν όμως οι ιδιαίτερα λεπτές σακούλες που χρησιμοποιούνται σήμερα, μεταξύ άλλων, για το τύλιγμα ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις συνολικά 100 δις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται σήμερα ετησίως στην ΕΕ, τα οκτώ δισεκατομμύρια καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν η συνολική παραγωγή πλαστικών στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, εάν η κατανάλωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Κώστας Συμεωνίδης


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button