Πέμπτη, 15 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕυρώπη | Οι χειρότερες ξηρασίες εδώ και 2.000 χρόνια

Ευρώπη | Οι χειρότερες ξηρασίες εδώ και 2.000 χρόνια

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Οι καύσωνες και οι ξηρασίες των τελευταίων επτά ετών που σαρώνουν την Ευρώπη είναι οι χειρότεροι και οι καταστροφικότερες των τελευταίων δύο χιλιετιών, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσαν δακτυλιοειδείς εντοµές κορμών  δένδρων, αντλώντας έτσι στοιχεία σε βάθος 2.110 ετών, μέχρι πίσω στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

mechanical adv 2021

«Όλοι γνωρίζουμε την αλληλουχία των εξαιρετικά ζεστών και ξηρών καλοκαιριών, που είχαμε τα τελευταία χρόνια», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ουλφ Μπούντγκεν στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

apostolakis adv 2

drought3

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι αυτό που βιώσαμε είναι πρωτοφανές», επισημαίνει. Ειδικά οι καύσωνες και οι ξηρασίες που έχουν καταγραφεί από το 2014 και μετά «δεν έχουν προηγούμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 2.000 χρόνια».

Οι συντάκτες της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience απέκλεισαν την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τους ηλιακούς κύκλους ως αιτίες αυτής της μακροπρόθεσμης τάσης. Ως βασικότερες αιτίες για την κλιμακούμενη ένταση των φαινομένων αναφέρουν την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις ανεπαίσθητες αλλαγές στην τροχιά της Γης.

drought5

«Οι ακραίες συνθήκες θα γίνουν πιο συχνές», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας, «κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τη γεωργία, τα οικοσυστήματα και τις κοινωνίες στο σύνολό τους».

Σύμφωνα, δε με τον καθηγητή Μίροσλαβ Τρνκα, μέλος της ερευνητικής ομάδας, «τα συμπεράσματά μας επιβεβαιώνει ο άνευ προηγουμένου αφανισμός των δασών, σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης».

zygos gif 2020b
wind one adv
Eleonora Radeva
Eleonora Radevahttps://www.cna.gr
Ονομάζομαι Ράντεβα Ελεονώρα και είμαι 19 ετών. Κατάγομαι από την Βουλγαρία και είμαι γεννημένη στην Ιεράπετρα Λασιθίου. Σπουδάζω Παιδαγωγικά Προσχολικής Εκπαίδευσης στον τομέα Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος. Τα χόμπι μου είναι κυρίως η φωτογράφιση, το διάβασμα βιβλίων και η γυμναστική.
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble