ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έβρεξε για δύο χειμώνες μέσα σε έξι μήνες

Μία στις δύο μέρες του τελευταίου εξαμήνου σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι βροχερή. Στην Κρήτη, στα Ιωάννινα και στο Αιγαίο οι ημέρες βροχόπτωσης κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος υπερέβησαν σε ορισμένες περιπτώσεις το εντυπωσιακό ποσοστό του 50% επιβεβαιώνοντας τη γενική αίσθηση ότι «από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα βρέχει διαρκώς».

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι χθες στα Χανιά έβρεχε τις 87 από τις 180 ημέρες, στη Λευκάδα τις 85 και στα Ιωάννινα τις 84 ημέρες, αναφέρει το Έθνος.

caffeine adv2020b

Ο θετικός απολογισμός είναι ότι έχουν αυξηθεί τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ. Ο Εύηνος έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερχειλίσει, ενώ οι επίσημες μετρήσεις δείχνουν πως οι ταμιευτήρες διαθέτουν τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού από το 1985.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα Έθνος ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «το εντυπωσιακό στις βροχές του περασμένου εξαμήνου είναι ότι εκδηλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, στα Χανιά, στη Λήμνο, τη Νάξο, την Σπάρτη. Είχαμε επίσης πολλές χιονοπτώσεις, ας θυμηθούμε τις μεγάλες ποσότητες χιονιού στην Τήνο. Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα, μπορεί να μην κατεγράφησαν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, όμως σε κάποια σημεία, όπως στη Βέροια, είχαμε το πιο βροχερό εξάμηνο των τελευταίων έξι ετών…».

neratzoulis neo

Αναλύοντας τις αιτίες ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει πως «πέρα από τα χαμηλά βαρομετρικά είχαμε αρκετές φορές καιρό βορείου ρεύματος. Αυτό σημαίνει πως αν είχαμε συστήματα με νοτιάδες θα έβρεχε πολύ στη Δυτική Ελλάδα και λιγότερο στην Ανατολική όπως συμβαίνει συνήθως. Αυτή τη φορά είχαμε συνδυασμό, οπότε όταν είχε βοριάδες ο καιρός ήταν σχετικά ανοιχτός στη Δυτική Ελλάδα αλλά έβρεχε στην Ανατολική».

Η χθεσινή μέρα βρήκε τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ με 123 εκατομμύρια κυβικά νερού περισσότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημέρα, αναφέρει το Έθνος.

Από την πλευρά του ο δρ. Γιώργος Καρέτσος, δασολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, επισημαίνει ότι οι αυξημένες βροχοπτώσεις δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκη μειωμένες πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί μάλιστα να συμβεί και το αντίθετο, λέει χαρακτηριστικά.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button