Περιβάλλον

Ερευνα | Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα

Σύμφωνα με μελέτη, το δάσος απελευθερώνει ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξείδιο του άνθρακα ετησίως. Παρότι παλιότερα το γιγάντιο δάσος αποτελούσε «συλλέκτη άνθρακα», πλέον απλώς επιταχύνει την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκαλούνται από τις πυρκαγιές – πολλές εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, προκειμένου να αποψιλωθούν δασικές περιοχές και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βόειου κρέατος, σόγιας και ξυλείας.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Αλλά ακόμη και χωρίς τις πυρκαγιές, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες σημαίνουν πως ο Αμαζόνιος έχει γίνει πηγή διοξειδίου του άνθρακα, όχι πια συλλέκτης. Η πυκνή βλάστηση του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, απορροφούσε περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών ορυκτών καυσίμων από τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τελευταία αυτή εξέλιξη είναι μια ηχηρή προειδοποίηση πως η περικοπή εκπομπών από ορυκτά καύσιμα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο δέχεται εντονότατες επικρίσεις επειδή, όπως καταγγέλλεται, ενθαρρύνει την περαιτέρω αποδάσωση -που έχει φτάσει σε υψηλό 12ετίας.


«Τα πρώτα πολύ κακά νέα είναι πως το κάψιμο του δάσους παράγει περίπου τριπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα απ΄ό,τι απορροφά το δάσος. Η δεύτερη κακή εξέλιξη είναι πως τα μέρη όπου η αποψίλωση είναι στο 30% ή περισσότερο, εμφανίζουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεκαπλάσιες από τις περιοχές εκείνες όπου η αποδάσωση είναι κάτω τού 20%», εξηγεί η Λουτσιάνα Γκάτι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας και επικεφαλής της έρευνας. Και σημειώνει πως λιγότερα δέντρα σημαίνουν λιγότερη βροχή και υψηλότερες θερμοκρασίες που κάνουν την περίοδο ξηρότητας εντονότερη για το εναπομείναν δάσος.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button