ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ερευνα: Αυξάνονται γρήγορα οι μέγιστες θερμοκρασίες των καυτών ημερών

Η μέση θερμοκρασία της Γης αυξάνεται σιγά-σιγά, αλλά ακόμη πιο γρήγορα αυξάνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια των καυτών ημερών του έτους. Αυτό δείχνει μια νέα διεθνής έρευνα με επικεφαλής έλληνες επιστήμονες στις ΗΠΑ, που μελέτησε διαχρονικά στοιχεία θερμοκρασιών από όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη μας αυξάνεται με ένα αργό αλλά σταθερό ρυθμό εδώ και πολλά χρόνια, την ίδια περίοδο παρατηρείται μια ανησυχητική πολύ πιο απότομη άνοδος στις ακραίες θερμοκρασίες των πιο καυτών ημερών μέσα στο έτος. Η κατάσταση είναι πιο αισθητή -και πιο θανατηφόρα- στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, ιδίως όσες έχουν περισσότερους από πέντε εκατομμύρια κατοίκους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, με επικεφαλής τη διακεκριμένη καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών Έφη Φούφουλα-Γεωργίου (απόφοιτο του ΕΜΠ το 1979) και τον συνεργάτη της μεταδιδακτορικό ερευνητή Σ.Μ. Παπαλεξίου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Earth’s Future” της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες με ρυθμό 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, όμως βρήκαμε ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες του έτους έχουν αυξηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό, δύο έως τρεις φορές υψηλότερο σε μερικές περιοχές όπως η Ευρασία και τμήματα της Αυστραλίας, καθώς και πάνω από τριπλάσιο ρυθμό σε μερικές μεγάλες πόλεις» δήλωσε η Φούφουλα-Γεωργίου. «Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά και αποτελούν νέες ενδείξεις για τη σοβαρή επίπτωση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για τις πιο καυτές μέρες του έτους από 8.848 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σε βάθος 50ετίας, διαπιστώνοντας μια μέση αύξηση 0,19 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, η οποία αυξήθηκε σε 0,25 βαθμούς ανά δεκαετία πιο πρόσφατα, μεταξύ 1986-2015.

Από την άλλη, στην ίδια 50ετία, οι θερμοκρασίες στις πιο καυτές μέρες του έτους στις μεγαλουπόλεις εμφάνισαν αύξηση έως 0,60 βαθμών ανά δεκαετία. Το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας» τείνει να επιδεινώσει το πρόβλημα του καύσωνα στις πόλεις. Το χειρότερο κύμα καύσωνα είχε καταγραφεί στην Ευρώπη το 2003, προκαλώντας περίπου 70.000 θανάτους, ενώ θανατηφόρες ήσαν οι καυτές θερμοκρασίες και στη Ρωσία το 2010, με σχεδόν 55.000 θύματα.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button