ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ερχεται ο κλιματικός νόμοςΠυρετωδώς ετοιμάζεται το ΥΠΕΝ για να ολοκληρώσει τις διατάξεις του νέου κλιματικού νόμου που θα κατατεθεί το φθινόπωρο, υιοθετώντας τη δέσμη μέτρων «fit for 55», αλλά και υλοποιώντας τις Εθνικές Δεσμεύσεις για το κλίμα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021.

Ο κλιματικός νόμος, μαζί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που αυτές τις ημέρες αναθεωρείται και με τον νόμο για την κυκλική οικονομία θα αποτελέσουν τα τρία «εργαλεία» για τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την κλιματική ουδετερότητα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σήμερα η αρμόδια Επιτροπή εξετάζει τους κλιματικούς νόμους των υπολοίπων κρατών-μελών, αλλά και τις προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως το WWF, προκειμένου να υιοθετήσει τους στόχους και τις στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην υλοποίησή τους.

Ως μεσοπρόθεσμος εθνικός στόχος αναφέρουν οι πληροφορίες θα είναι ο περιορισμός κατά 55% των εκπομπών αερίων ως το 2030, αλλά και ο καθορισμός τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβή προσδιορισμό των εκπομπών ξεχωριστά για τις μεταφορές, τον κτιριακό τομέα, τη βιομηχανία κλπ. Απώτερος στόχος είναι η κλιματική ουδετερότητα το 2050 όπως έχει τεθεί από τον ευρωπαϊκό κλιματικό στόχο στη δέσμη μέτρων «fit for 55».

swell adv 2021

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, σε σύγκριση με το έτος βάσης (1990) οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 22%, όταν ο προηγούμενος στόχος που είχε τεθεί το 2018 ανέφερε περιορισμό τους κατά 40%.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Πότε θα τεθεί σε διαβούλευση

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νωρίς το φθινόπωρο, με χρονικό ορίζοντα ψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκόβη το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Αραβώσης προσφάτως σε ειδική εκδήλωση για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, την οποία διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, έχουν ήδη καθοριστεί δύο θέματα:

  • η μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030 και
  • ο καθορισμός προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο.

Στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης, είναι να υπολογιστεί η δυνατότητα που έχει κάθε κλάδος ξεχωριστά να συμβάλει στον συνολικό κλιματικό στόχο, σε ορίζοντα πενταετίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, υπάρχει η πολιτική βούληση για «πρασίνισμα» της οικονομίας. «Θα έχουμε σύντομα έναν κλιματικό νόμο με όλα τα εργαλεία και τις διεξόδους, ώστε να φτάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Έχουμε τη φιλοδοξία, αλλά και τα οικονομικά εργαλεία για τη μετάβαση», υποστήριξε ο ίδιος.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button