ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επαναστατική θαλάσσια ανεμογεννήτριαΗ νορβηγική εταιρεία Wind Catching Systems αναπτύσσει μια τεχνολογία για θαλάσσια αιολικά πάρκα που θα μπορεί να παράγει 5πλασια ετήσια ενέργεια από τη μεγαλύτερη σε λειτουργία ανεμογεννήτρια.

Οι περισσότερες θαλάσσιες ανεμογεννήτριες εδράζονται στον βυθό, οπότε δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε βάθος μεγαλύτερο από τα 60 μέτρα, και άρα να εκμεταλλευτούν τους ισχυρότερους ανέμους που φυσούν μακριά από την ακτή.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα υπήρξαν οι ανεμογεννήτριες του πάρκου Hywind στη Σκωτία, που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι ανεμογεννήτριες του πάρκου αγκυρώθηκαν σε βάσεις από μπετόν, που συγκρατούνται στην επιφάνεια με τρεις άγκυρες, επιτρέποντας να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων. Οι έξι τουρμπίνες του πάρκου ικανοποιούν τη ζήτηση 36.000 νοικοκυριών.

Όπως οι ανεμογεννήτριες του πάρκου Hywind, το λεγόμενο Wind Catcher εδράζεται σε επιπλέουσα πλατφόρμα που αγκυρώνεται στον βυθό, αλλά αντίθετα προς αυτό αποτελείται από ένα πλέγμα 117 μικρών ανεμογεννητριών. Το ύψος του είναι περί τα 300 μέτρα, ίσο με τον Πύργο του Άιφελ. Σύμφωνα με την εταιρεία, όταν ο άνεμος είναι στο ισχυρότερο επίπεδό του, θα παράγει 400 gigawatt-hours ενέργεια, ικανό να τροφοδοτήσει τις ανάγκες 80.000 με 100.000 νοικοκυριών. Η ισχυρότερη ανεμογεννήτρια σήμερα παράγει το πολύ 80 gigawatt-hours.

swell adv 2021

Η εταιρεία Wind Catching Systems κατασκευάζει ήδη ένα πρωτότυπο, το οποίο, αν μετά τις δοκιμές αποδειχτεί λειτουργικό, θα φέρει επανάσταση στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Πηγή
Wind Catching Systems

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button