ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκατομμύρια επικίνδυνες μέδουσες απειλούν τη Μεσόγειο

Για «επέλαση» μεδουσών στη Μεσόγειο φέτος το καλοκαίρι προειδοποιούν οι ειδικοί επισημαίνοντας ότι οι τσούχτρες όχι μόνο απειλούν την βιοποικιλότητα της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και την υγεία δεκάδων χιλιάδων τουριστών.

caffeine adv2020b

Μάλιστα, ορισμένα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου προσανατολίζονται στην τοποθέτηση ενός ειδικού διχτυού για την προστασία των λουόμενων.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επικαλούμενη ειδικούς που συμμετέχουν σε μεσογειακό πρόγραμμα με στόχο την καταγραφή της αύξησης των μεδουσών, η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχουν ήδη οδηγήσει σε δραματική αύξησή τους στη Μεσόγειο.

neratzoulis neo

Για τον επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητή Στέφανο Πιρένο από το Πανεπιστήμιο Σαλέντο στη νότια Ιταλία, στις 21 Απριλίου έκαναν την εμφάνισή τους εκατομμύρια τσούχτρες κατά μήκος 300 χλμ. της μεσογειακής ακτογραμμής. Οι επιστήμονες εξοπλίζονται με «έξυπνα» τηλέφωνα και άλλες συσκευές για να παρακολουθήσουν την πορεία τους. Τα τελευταία 4 χρόνια καταγράφεται αύξηση των πληθυσμού των μεδουσών όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του πλανήτη, κυρίως στις ανοιχτές θάλασσες, προσθέτει ο Ιταλός καθηγητής.

«Για παράδειγα, στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούσας, όπου συρρέουν κάθε χρόνο 300 χιλιάδες τουρίστες το χρόνο, οι λουόμενοι μπορούν να κολυμπήσουν μόνο μία εβδομάδα όλο το καλοκαίρι», επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος.

Επιπλέον, το ινστιτούτο «Veronica Fuentes» που καταγράφει την πορεία των μεδουσών υποστηρίζει ότι, φέτος την άνοιξη εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός μιας επικίνδυνης μέδουσας, της Pelagia noctiluca, στις ακτές της Καταλονίας και της Βαλένθια.

Ανά τετραγωνικό μέτρο αντιστοιχούσαν 30 με 40 τσούχτρες. Και μάλιστα, όπως αναφέρει το ισπανικό ινστιτούτο, οι τσούχτρες που εντοπίστηκαν πολύ κοντά στις ακτές είχαν αρκετά μεγάλο μέγεθος, πράγμα ασυνήθιστο καθώς η θερμοκρασία του νερού στα ύδατα αυτά τις αποθαρρύνει να βγουν προς τα… έξω.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ακτές της Μεσογείου που θα έχουν σοβαρό πρόβλημα φέτος το καλοκαίρι βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Σαρδινία, Σικελία, Μάλτα αλλά και στο Ισραήλ και το Λίβανο. Σύμφωνα με τον Πιρένο, περίπου κάθε χρόνο στη Μεσόγειο, 50 χιλιάδες λουόμενοι νοσηλεύονται από τσιμπήματα τσούχτρας.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button