Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γαλλία | Ζευγάρι δικαιώθηκε δικαστικά για «προβλήματα υγείας από αιολικό πάρκο»

Δικαστήριο στη Γαλλία αναγνώρισε το «σύνδρομο της ανεμογεννήτριας», αφότου ένα ζευγάρι παραπονέθηκε για την επιδείνωση της υγείας του, από την ζωή κοντά σε ένα αιολικό πάρκο αξιώνοντας αποζημιώσεις.

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Η υπόθεση πιστεύεται πως είναι η πρώτη του είδους της στη Γαλλία, με τους Βέλγους Christel και Luc Fockaert να δικαιώνονται από έναν δικαστή στην Τουλούζη, που τους επιδίκασε αποζημίωση 110.000 ευρώ.

Το ζευγάρι περιέγραψε πως υπέφερε για περισσότερα από δύο χρόνια από μία γκάμα προβλημάτων υγείας, όπως πονοκεφάλους, αϋπνία, καρδιακή αρρυθμία, κατάθλιψη, ζαλάδες, ναυτία και εμβοές. Οι δυο τους επέμεναν πως τα προβλήματα οφείλονταν στις έξι ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατασταθεί 700 μέτρα από το σπίτι τους, στο Fontrieu της νότιας Γαλλίας.

Mechanical Solutions

Οι ανεμογεννήτριες είχαν εγκατασταθεί το 2008 αλλά τα προβλήματα υγείας του ζευγαριού ξεκίνησαν πέντε χρόνια αργότερα. Οι Fockaerts υποστηρίζουν πως όλα ξεκίνησαν με αυτή την χρονοκαθυστέρηση, όταν κόπηκαν τα δέντρα δασικής έκτασης ανάμεσα στο σπίτι τους και την πλησιέστερη τουρμπίνα. Από εκεί και πέρα, ο θόρυβος τους ήταν, όπως είπαν, «σαν ένα πλυντήριο που δούλευε συνεχώς» και τα λευκά φώτα από τις ανεμογεννήτριες αναβόσβηναν ασταμάτητα. Το ζευγάρι αποδίδει ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύο παράγοντες την επιδείνωση της υγείας του.

«Δεν το αντιληφθήκαμε αρχικά, αλλά σιγά σιγά συνειδητοποιήσαμε πως το πρόβλημα είχε προέλθει από τις ανεμογεννήτριες», λέει ο Christel Fockaert. «Αναβόσβηναν κάθε δύο δευτερόλεπτα. Έπρεπε να ανάβουμε εξωτερικά λάμπες και να εξισώνουμε τον αντίκτυπο από τις λάμψεις».

Το ζευγάρι τελικά μετακόμισε, φεύγοντας από την περιοχή το 2015 και, λίγο αργότερα, τα προβλήματα τους εξαφανίστηκαν, όπως λένε. Οι γιατροί δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά ειδικός που κλήθηκε στο δικαστήριο, κατέθεσε πως το «σύνδρομο της ανεμογεννήτριας» είχε παλαιότερα αναγνωριστεί από επιστημονική έρευνα.

Ωστόσο μια άλλη αυστραλιανή μελέτη, διαπίστωσε πως τα προβλήματα που αποδίδονταν στις τουρμπίνες, πιθανότερο οφείλονται σε ανθρώπους που απλώς ανησυχούν από τις προειδοποιήσεις ακτιβιστών. Ερευνητές το χαρακτήρισαν «βασικά ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο» και η ονομασία «σύνδρομο της ανεμογεννήτριας» ή «δονητική-ακουστική ασθένεια» ήταν από τους λόγους που «διαδόθηκε» κατά τους ίδιους.

Άλλες μελέτες πάντως σε Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ, έχουν διαψεύσει το υποτιθέμενο σύνδρομο, το οποίο – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν είναι ιατρικώς αναγνωρισμένο, όπως σημειώνει ο Guardian. Επιστήμονες αποδίδουν τα όποια συμπτώματα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, στην αρνητική δημοσιότητα των τουρμπίνων, την προκατάληψη και τις φήμες για προβλήματα υγείας.

Η υπόθεση του ζεύγους Fockaert είχε αρχικά απορριφθεί από δικαστήριο, τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά οι δυο τους έκαναν έφεση, λέγοντας πως ο δικαστής είχε αγνοήσει τις αναφορές ειδικών. Τελικά οι εταιρείες ενέργειας Sasu, Margnes Energie και Sasu Singladou Energie που διαχειρίζονται το πάρκο, διατάχθηκαν να καταβάλουν 110.000 ευρώ αποζημίωση.

Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται ο Guardian, έκτοτε έχουν αλλάξει τις ρυθμίσεις τα φώτα και την ταχύτητα περιστροφής των έξι ανεμογεννητριών.  Η δικηγόρος των εναγόντων, Alice Terrasse, δήλωσε στην γαλλική τηλεόραση: «Είναι μία ασυνήθιστη υπόθεση και εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει άλλο δικαστικό προηγούμενο».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να προκαλέσει «κύμα» παραπόνων και από άλλους «γείτονες» ανεμογεννητριών, αλλά η Terrasse προειδοποίησε όσους ενδεχομένως αναζητήσουν κέρδη και υπέρογκα ποσά: «Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να «αναπαραχθεί». Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο προκάλεσε μια ασυνήθιστη ενόχληση, εξαιτίας της διαμόρφωσής του, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξεταστεί διαφορετικά».

Κατά την ίδια, η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για όσες εταιρίες εγκαθιστούν αιολικές φάρμες, ώστε να είναι προσεκτικές σχετικά με τον αντίκτυπο των πάρκων στους τοπικούς πληθυσμούς.

Ο Emmanuel Forichon, της περιβαλλοντικής κολεκτίβας Toutes Nos Énergies – Occitanie Environnement, χαρακτήρισε την απόφαση «σημαντική και γενναία»: «Ήδη μας απασχολούν περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα βιοποικιλότητας, περιστασιακά και ο αντίκτυπος στο τοπίο, αλλά δεν ασχολούμαστε αρκετά με το θέμα της ανθρώπινης υγείας. Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει ανάλογη νομολογία και, πάνω από όλα, θα ωθήσει την εξέλιξη των κανονισμών».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Guardian

Σχετικά άρθρα

Back to top button