ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυτοί είναι οι κολοσσοί των πλαστικών αποβλήτων

Ποσοστό 55% των πλαστικών αποβλήτων μιας χρήσης στον κόσμο παράγεται από μόλις 20 κολοσσούς της βιομηχανίας πετροχημικών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η οποία υπογραμμίζει τις καταστροφικές συνέπειες των πλαστικών απορριμμάτων για το περιβάλλον. Στην έκθεση Plastic Waste Makers Index, που δημοσιεύθηκε, η ExxonMobil βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου, με την επίσης αμερικανική Dow να ακολουθεί σε μικρή απόσταση και την κινεζική Sinopec στην τρίτη θέση.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι 100 εταιρείες ευθύνονται για την παραγωγή του 90% του πλαστικού μιας χρήσης στον κόσμο. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχε και το βρετανικό πανεπιστήμιο London School of Economics, δείχνει ότι ποσοστό 60% των επενδύσεων στα ρυπογόνα πλαστικά μιας χρήσης προέρχεται από 20 μεγάλες τράπεζες. Δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων από τράπεζες όπως οι Barclays, HSBC και Bank of America, υποστηρίζουν την ανάπτυξη του ρυπογόνου τομέα από το 2011 μέχρι σήμερα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η μελέτη κατονομάζει τις χώρες οι οποίες συνέβαλαν περισσότερο στην επιδείνωση της κρίσης της ρύπανσης από πλαστικά, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Αυστραλία και ΗΠΑ παράγουν τον μεγαλύτερο όγκο πλαστικού μιας χρήσης, με πάνω από 50 κιλά τον χρόνο για κάθε κάτοικο το 2019. Νότια Κορέα και Βρετανία παράγουν 44 κιλά πλαστικό μιας χρήσης τον χρόνο ανά κάτοικο. Αντίθετα, ο μέσος Κινέζος πολίτης παράγει μόλις 18 κιλά τον χρόνο, παρότι η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός πλαστικού σε συνολικό όγκο. Στην Ινδία, ο μέσος κάτοικος παράγει 4 κιλά μη ανακυκλώσιμου πλαστικού τον χρόνο.

Ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος απέδιδαν σημαντικό μερίδιο της ρύπανσης με πλαστικό σε εταιρείες όπως η Coca-Cola και η Pepsi, που χρησιμοποιούν μεγάλο όγκο από πλαστικό για τις συσκευασίες τους. Η μελέτη έδειξε, όμως, ότι πίσω από τη ρύπανση βρίσκεται ομάδα πετροχημικών βιομηχανιών, η δραστηριότητα των οποίων έχει δεινές οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες για τον αναπτυσσόμενο κυρίως κόσμο.

Εκπρόσωπος της ExxonMobil ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η εταιρεία μας μοιράζεται τις ανησυχίες της κοινωνίας για τα πλαστικά απορρίμματα και συμφωνεί στην ανάγκη λήψης μέτρων. Η ExxonMobil λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της παραγωγής ανακυκλώσιμου πλαστικού και την ελαχιστοποίηση απόρριψής του στο περιβάλλον». «Η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα δεν τροφοδοτεί μόνο την κλιματική αλλαγή, αλλά καταστρέφει τους ωκεανούς μας με τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν σε αυτούς. Είναι επιτακτική ανάγκη οι εταιρείες παραγωγής πλαστικού να υιοθετήσουν ανανεώσιμα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Σαμ Φανκχόζερ.

kingeight 2021a neratzoulis neo bakaliko lagos

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι η παραγωγή πλαστικού αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέσα στα ερχόμενα πέντε χρόνια, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων και ενισχύοντας την κλιματική κρίση.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button