ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αύξηση της οξίνισης των ωκεανών

Η οξίνιση των ωκεανών που συντελείται από τη διάλυση του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα έμβια όντα της θάλασσας. Ένας παγιωμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο περιορισμός του CO2.

caffeine adv2020b

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με αυτό το δεδομένο στη διάσκεψη για το Κλίμα που έγινε πρόσφατα στη Βαρσοβία παρουσιάστηκε μελέτη που αποδεικνύει ότι το 1/3 του εκλυόμενου αερίου απορροφάται από τη θάλασσα. Αυτό μπορεί να καθυστερεί την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά μεταβάλει τη χημεία των ωκεανών. Όταν το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στη θάλασσα παράγει ανθρακικό οξύ με αποτέλεσμα την οξίνιση των ωκεανών.

Επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα

neratzoulis neo

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες το θαλασσινό νερό είναι 23% πιο όξινο από ότι στις αρχές τις βιομηχανικής επανάσταση. Μέχρι το 2100 θα μπορούσε να φτάσει το 170%. Σε πολλά εργαστήρια του κόσμου έγιναν πειράματα τα τελευταία 20 χρόνια για να βρεθεί τί σημαίνει αυτό για τη ζωή μέσα στη θάλασσα. Ο Ουλφ Ρίμπεσελ από το Κέντρο Helmholtz Ωκεανολογίας στο Κίελο έκανε το 2010 τα πρώτα πειράματα στην ανοιχτή φύση. Υπό συνθήκες προσομοίωσης σε τεράστιες κάψουλες δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που εικάζεται ότι θα επικρατούν τις επόμενες δεκαετίες αναλόγως της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Αυτά αλλά και άλλα πειράματα δείχνουν ότι η συνεχής οξίνιση των οργανισμών προκαλεί την ασβεστοποίηση των πολλών οργανισμών, δηλαδή δεσμεύουν περισσότερο ασβέστιο για την κατασκευή των σκελετών και των κέλυφών τους. Η οξίνιση των ωκεανών πλήττει τα κοράλλια, τα όστρακα, τα φίδια, τα αστεροειδή, τα ψάρια και άλλους οργανισμούς. 

“Μείωση παραγωγής CO2”

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στη θάλασσα λόγων της κλιματικής αλλαγής περνούν και στη διατροφική αλυσίδα. Ορισμένες περιοχές του πλανήτη, όπως οι τροπικές με τα κοράλλια θα έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλες, υποστηρίζει ο Ρίμπεσελ. Αλλά και στις περιοχές των δύο πόλων θα καταγραφεί πρόβλημα διότι θα αυξηθεί η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από το κρύο νερό, όπως δείχνουν πειράματα που έγιναν στην Αρκτική. Το νερό θα είναι τόσο όξινο που οι σκελετοί και τα κελύφη θα απορροφήσουν τόσο πολύ ανθρακικό ασβέστιο που θα διαλυθούν. Εκτός από τα προβλήματα στο οικοσύστημα και στη διατροφική αλυσίδα οι επιστήμονες προειδοποιούν για το φαινόμενο ανάδρασης που με τη σειρά του ενισχύει περισσότερο την κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι ακόμη πολύ αργά για να σταματήσει η οξίνιση των ωκεανών.

Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η μείωση έκλυσης του διοξειδίου του άνθρακα. «Ειδάλλως είναι όλα μάταια», τονίζει ο Ουλφ Ριμπεσελ. «Ο καθένας μας μπορεί να κάνει κάτι για τη μείωση παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα», υποστηρίζει και ο Άλεξ Ρότζερς, καθηγητής Βιολογίας και Ζωωλογίας στην Οξφόρδη. 

Ειρήνη Αναστασοπούλου

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button