ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανταποδοτική Ανακύκλωση με πρεσβευτή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο | VideoΣυμμετοχή στην ανακύκλωση δεν σημαίνει διάσωση του περιβάλλοντος γενικά και αόριστα. Εξοικονόμηση ενέργειας, παραγωγή νέων πρώτων υλών, σύνθεση καινούργιων υλικών είναι μόνο μερικά ακόμα από όσα μπορούμε επιπλέον να κάνουμε ανακυκλώνοντας.

Ας αφήσουμε όμως τους αριθμούς να μιλήσουν: Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών αλουμινίου εξοικονομούνται 700 λίτρα πετρελαίου που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή του αλουμινίου αυτού, από το μετάλλευμα βωξίτης που είναι η πρώτη ύλη .

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Επίσης, με την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να παραχθεί 1 κουτί αλουμινίου μπορούμε να ακούσουμε 4 ώρες ραδιόφωνο. Αντίστοιχα φυσικά είναι και τα στοιχεία για άλλα υλικά όπως το πλαστικό, το γυαλί αλλά και το χαρτί. Πώς και πού όμως μπορούμε να συμμετέχουμε στις διαδικασίες αυτές; Με τα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» από την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ που έχουν στηθεί σε κάθε γωνιά της χώρας.

Άλλωστε, τα μεγαλύτερα κίνητρα για μία πράξη διάσωσης του περιβάλλοντος είναι η ηθική ικανοποίηση και φυσικά η ανταπόδοση. Με τα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» λοιπόν η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη χώρα μας από τη σχετική κοινοτική, αλλά και εθνική νομοθεσία.

swell adv 2021

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ανακύκλωση στην Ελλάδα βρίσκεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει άμεση εφαρμογή οικονομικών κινήτρων ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία. Έτσι τα ανταποδοτικά οφέλη αυξάνονται σημαντικά. Για παράδειγμα για κάθε επιστρεφόμενη μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία προσφέρονται 0,03€, δηλαδή με την επιστροφή 33 συσκευασιών στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» που βρίσκουμε σε κάθε γωνιά της πόλης, κερδίζουμε 1€.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Φυσικά όταν η αγάπη για το περιβάλλον χτυπάει ρεκόρ η ικανοποίηση πολλαπλασιάζεται. Για αυτό και το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» πέτυχαν το δεύτερο World Guinness Record τους. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις φορείς κατάφεραν να συγκεντρώσουν 54.275 κιλά πλαστικών συσκευασιών δηλαδή τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια που συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την επίτευξη του αντίστοιχου παγκοσμίου ρεκόρ από την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ για τις περισσότερες γυάλινες συσκευασίες που συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν σε μία εβδομάδα.


Σχετικά άρθρα

Back to top button