ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχία από την ανακάλυψη 91 ηφαιστείων στην ΑνταρκτικήΕπιστήμονες ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή στην Γη, η οποία βρίσκεται “κρυμμένη” δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του τεράστιου στρώματος πάγου που καλύπτει τη δυτική Ανταρκτική. 

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι βρήκαν 91 ηφαίστεια, με ύψος από 100 έως 3.850 μέτρα, ωστόσο ακόμη δεν είναι σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα αν και πόσα από αυτά τα ηφαίστεια είναι ενεργά.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Εάν ένα από αυτά τα ηφαίστεια εκρήγνυνταν, αυτό θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τους πάγους της δυτικής Ανταρκτικής. Οτιδήποτε προκαλεί τήξη του πάγου, όπως μια έκρηξη, επιταχύνει την ροή του πάγου στη θάλασσα. Το μεγάλο ερώτημα είναι: πόσο δραστήρια είναι αυτά τα ηφαίστεια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαλευκάνουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Robert Bingham, ένας από τους επιστήμονες που πήραν μέρος στην έρευνα.

Τα περισσότερα ηφαιστειακά φαινόμενα που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα είναι σε περιοχές που έχασαν πρόσφατα τους πάγους που τις κάλυπταν, μεταξύ των οποίων η Ισλανδία και η Αλάσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί, χωρίς τους πάγους πάνω στα ηφαίστεια, αυτά δεν πιέζονται και γίνονται πιο ενεργά. Είμαστε έκπληκτοι. Δεν περίμενα να βρούμε κάτι παρόμοιο. Έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τον αριθμό των γνωστών ηφαιστείων που υπάρχουν στη δυτική Ανταρκτική. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή η δραστηριότητα αυτών των ηφαιστείων μπορεί να έχει κρίσιμες επιπτώσεις για τον υπόλοιπο πλανήτη.

swell adv 2021

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button