ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Αφρική μπορεί να παράγει το 20% του ηλεκτρισμού της από απόβλητα


Τελευταία ενημέρωση:

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απόβλητα θα μπορούσε να καλύψει το 20 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της Αφρικής, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μελέτη, που ανέλυσε τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αστικά στερεά απόβλητα στην Αφρική, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να παραχθούν 122,2 τεραβατώρες το 2025, αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 40 εκατομμύρια νοικοκυριά.Ωστόσο, τα απόβλητα της ηπείρου δεν έχουν την καλύτερη διαχείριση και τα απορρίμματα που συλλέγονται είναι σχεδόν ένα τρίτο λιγότερα από εκείνα που παράγονται. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη εκτιμά ότι θα μπορούσαν να παραχθούν 83,8 τεραβατώρες το 2025, αρκετές για 27 εκατομμύρια οικογένειες.

Πολλοί Αφρικανοί έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το 2010, υπήρχαν περισσότερες από 600 εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από απόβλητα στον κόσμο, με 472 να βρίσκονται στην Ευρώπη, 100 στην Ιαπωνία και 86 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Αφρική, μόνο ένα πολύ περιορισμένο ποσοστό των αποβλήτων ανακτάται και επαναχρησιμοποιείται, και μόνο μεγάλες πρωτεύουσες διαθέτουν συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.

Η χρήση αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλει στη διεύρυνση της πρόσβασης στον ηλεκτρισμό, ενώ παράλληλα έχει χαμηλότερο κόστος και αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα.

Οι χώρες με χαμηλή πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και μειωμένη κατανάλωση ανά κάτοικο θα επωφελούνταν ιδιαίτερα από τέτοιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μπουρούντι, της Γουινέας-Μπισάου, του Μάλι, της Σιέρα Λεόνε, της Ρουάντα και της Σομαλίας.

«Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε και τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται εδώ μπορούν να καθοδηγήσουν τους φορείς χάραξης πολιτικής ώστε να αξιολογήσουν τα δυνητικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης ενέργειας», καταλήγει η μελέτη.

CNA Web

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close