ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Bayer: Θα πληρώσει 10 δις δολάρια για το Roundup που συνδέεται με καρκίνο

Η Bayer, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σπόρων και φυτοφαρμάκων στον κόσμο, συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές για το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει 1,25 δισ. δολάρια για πιθανές μελλοντικές αγωγές από ανθρώπους που χρησιμοποίησαν Roundup και ενδεχομένως εμφανίσουν λέμφωμα Hodgkin τα επόμενα χρόνια.

caffeine adv2020b

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο συμβιβασμός αυτός «θα κλείσει περίπου το 75% των τρεχουσών 125.000 κατατεθειμένων και μη καταγγελιών».
«Είναι σπάνιο το ότι βλέπουμε ένα συναινετικό συμβιβασμό με τόσα πολλά μηδενικά» δήλωσε η καθηγήτρια Νομικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νόρα Φρίμαν, στους New York Times.

Η Bayer έκανε γνωστό πως θα αρχίσει φέτος να κάνει τις σχετικές πληρωμές, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από την υπάρχουσα ρευστότητα και μελλοντικά έσοδα.

neratzoulis neo

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πολυεθνική αγόρασε τον κατασκευαστή της Roundup, Monsanto, έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο του 2018. Η εταιρεία έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το Roundup είναι ασφαλές.

Η εταιρεία καλείται να πληρώσει επίσης έως 820 εκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει τις «περισσότερες» αγωγές για έκθεση στο PCB, μια αρκετά καρκινογόνο ουσία, την οποία η Monsanto παρήγαγε έως το 1977 και η οποία έχει ανιχνευτεί σε ύδατα στις ΗΠΑ.

Μένει τώρα ο συμβιβασμός αυτός να λάβει έγκριση δικαστή από τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των NYT, η εταιρεία εξακολουθεί ωστόσο να είναι αντιμέτωπη με άλλες τουλάχιστον 25.000 καταγγελίες πολιτών που δεν συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συμβιβασμό.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button