Ελλάδα

«Ξεπαγώνει» η εκτός σχεδίου δόμηση

Aλλαγές στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) ώστε να αντιμετωπιστούν οι αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, ακόμη και εκεί που υπάρχει προσωπικό, προανήγγειλε χθες από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός  Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Ταγαράς.

Όπως ανέφερε, από τις 160 περίπου ΥΔΟΜ που λειτουργούν, 13 έχουν μέσον όρο έκδοσης οικοδομικών αδειών 20 μέρες, 42 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο 50 ημέρες, 44 ΥΔΟΜ 75 ημέρες, 23 ΥΔΟΜ 100 ημέρες και 37 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης πάνω από 100 ημέρες.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το 60% αυτών των καθυστερήσεων αφορούν το 40% των μηχανικών. Από τις 160 υπολειπόμενες, που θα έπρεπε να λειτουργήσουν στους Δήμους, όλα αυτά τα χρόνια,  6 μόνον έχουν προστεθεί. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι καθυστερήσεις, πολύ περισσότερο που οι άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά» δήλωσε.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά χθες και στο  «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και στα κενά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, που αντιμετωπίζονται με τις νέες ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση του ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.


Όπως σημείωσε, επειδή παρατηρήθηκαν προβλήματα στην ερμηνεία και την εφαρμογή του νόμου (ν.4759/2020) με αποτέλεσμα πολλές Υπηρεσίες Δόμησης να μην εκδίδουν άδειες, με τις θεσπισμένες πλέον διατάξεις του νομοσχεδίου, το ΥΠΕΝ έρχεται να αποσαφηνίσει που ισχύει ο νόμος και να καθορίσει τους όρους δόμησης εκεί όπου δεν υπάρχει πρώτο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού (π.χ  Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου κ.α).

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Πώς χτίζονται τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα

Με βάση τον νόμο στις κατά παρέκκλιση αρτιότητες δόθηκε με μια μεταβατική διάταξη η δυνατότητα οικοδόμησης για δυο χρόνια.

Ωστόσο ενώ προβλέφθηκε η μείωση της κάλυψης για κατοικίες στα 186 τμ για οικόπεδα από 2 έως τα 4 στρέμματα, δεν υπήρξε πρόβλεψη για τους όρους δόμησης στις μικρότερες παρεκκλίσεις, στα 750 τμ και στα 1.200 τμ.

Σε αυτές το ΥΠΕΝ με ένα μαθηματικό τύπο που εξειδικεύτηκε σε τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και για να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις ξεκαθάρισε ότι στα οικόπεδα από 1.200 τ.μ και έως 2000 τ.μ η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 μέτρα από 150 τ.μ και σε γήπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ, διαμορφώνεται σε 86 τ.μ από 100 τ.μ.

Επανακαθορισμός υπήρξε και στην επιβάρυνση κόστους αδείας, διευκρινίζοντας ότι είναι 5% επί του συμβατικού προϋπολογισμού με την προσθήκη 5/1000 (τοις χιλίοις) εκεί όπου υπάρχει αναλυτικός προϋπολογισμός ενώ ταυτόχρονα τέθηκαν όρια κατώτατο τα 250 ευρώ και ανώτατο τα 5.000 ευρώ.

Ρύθμιση και για τους κοινόχρηστους δρόμους

Ως σημαντική παρέμβαση κρίνεται και η διάταξη για την έννοια του κοινόχρηστου δρόμου στην εκτός σχεδίου δόμηση που καθορίζει την δόμηση ενός οικοπέδου.

«Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που είναι διαχρονική εκκρεμότητα, ειδικά μετά το 2003, ερχόμαστε και περιλαμβάνουμε διατάξεις που λένε ότι μπορεί ο Δήμος ή και το Υπουργείο να καταγράψει τους δρόμους με προδιαγραφές και κριτήρια που ορίζονται με Υπουργική Απόφαση και κατόπιν ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – αφού θα έχει προηγηθεί Προεδρικό Διάταγμα – με απόφαση κύρωσης να μπορεί να κυρώσει το κοινόχρηστο δίκτυο» ανέφερε ο κ Ταγαράς.

Σε ό,τι αφορά την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου για την οποία προβλέπεται παράταση στην βεβαίωση μηχανικού  μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, αναφέρθηκε ότι έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 6.600 αιτήσεις στην ΗτΚ και από αυτές οι 3.500 αιτήσεις αφορούν σε μεταβιβάσεις. Την τελευταία εβδομάδα υποβάλλονταν περίπου 250 αιτήσεις κάθε μέρα μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας για μεταβιβάσεις.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button