Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Wines of Crete | Δράσεις για τον οινοτουρισμό και τις κρητικές ποικιλίες

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Ημερίδα για το πρόγραμμα CloSeViVa – Δίκτυο συνεργασίας, αξιοποίησης και Κλωνικής Επιλογής των Ελληνικών Ποικιλιών Αμπέλου και Ανάδειξης του Γενετικού Υλικού, διοργανώθηκε από το Wines of Crete.

Το Wines of Crete , διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης με τίτλο «Δίκτυο Συνεργασίας, Αξιοποίησης και Κλωνικής Επιλογής των Ελληνικών Ποικιλιών Αμπέλου και Ανάδειξης του Γενετικού Υλικού – CloSeViVa» και κωδικό MIS 5032812, η οποία έχει ενταχθεί στη Δράση «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) που χρηματοδοτείται από την ΣΑΕ1451 με κωδικό πράξης ΣΑ (ενάριθμο) 2018ΣΕ14510001 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Στην ημερίδα, συμμετείχαν ως ομιλητές μέλη της ομάδας έργου όπου και ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για την πορεία του προγράμματος και τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν τις ποικιλίες της Κρήτης.

Η κα Μάρω Χαριτάκη, διοικητική υποστήριξη του Δ.Ο.Ν.Η. και μέλος της ομάδας έργου, συντόνισε την ημερίδα και μίλησε για το πρόγραμμα. Ο Νίκος Σωμαράκης, επίσης μέλος της ομάδας έργου, γεωπόνος & ειδικός αμπελουργίας, έδωσε πληροφορίες για την διαδικασία σήμανσης βιότυπων γηγενών ποικιλιών με αγρονομικά και οινολογικά κριτήρια. Σκοπός αυτής της προσπάθειας, όπως είπε, είναι η ανάδειξη του ποικιλίακου πλούτου της Κρήτης και ταυτόχρονα την βελτίωση της προστιθέμενης αξίας των κρητικών οίνων.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Έπειτα, πήρε το λόγο ο Δημήτρης Τσουπέης, μέλος της ομάδας έργου, γεωπόνος & ειδικός αμπελουργίας, όπου αναφέρθηκε στην επιλογή και επισήμανση των πρέμνων – υποψήφιων κλώνων στα κέντρα καλλιέργειάς τους. Ο κος Τσουπέης, ενημέρωσε ότι έγινε επιτόπια επισήμανση σε 11 χωριά του νομού Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων προκειμένου να βρεθεί καθαρό υλικό για το πρόγραμμα CloSeViVa. Οι ποικιλίες που επισημάνθηκαν ήταν: Κοτσιφάλι, Βηλάνα, Μαντηλάρι, Πλυτό, Λιάτικο, Ρωμέικο και Δαφνί. Από τα 55 επισημασμένα πρέμνα που ελέχθησαν εργαστηριακά με βάση το πρωτόκολλο της Κλωνικής επιλογής, βρέθηκαν 19 καθαρά. Τέλος, εξήγησε ολόκληρη την διαδικασία αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της κλωνικής επιλογής.

Τέλος, ο Δρ Γ. Δούπης, αναφέρθηκε στις μεθοδολογίες πολλαπλασιασμού του υπό μελέτη φυτικού υλικού, στα πρωτόκολλα ιολογικού ελέγχου, καθώς και στη δημιουργία των υποδομών διατήρησης των πρέμνων. Ειδικότερα, έκανε αναφορά στις μεθόδους διατήρησης, ριζοβόλησης και εγκλιματισμού των νεαρών φυτών, στις μεθοδολογίες PCR που εφαρμόσθηκαν για την ανίχνευση των ιών του Τεχνικού Κανονισμού της κλωνικής επιλογής και τέλος παρουσιάσθηκαν οι δικτυοκηπιακές δομές εντός των οποίων θα εγκατασταθούν τα ελεγμένα φυτά.

Zuper Service

Η ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία.

Συμμετοχή του Wines of Crete στο διήμερο οινοτουρισμού στην Σαντορίνη.

Στο διήμερο για τον οινοτουρισμό στην Σαντορίνη, με θέμα «Ελληνικός Οινοτουρισμός-Στρατηγικές & προοπτικές για τη μετά-Covid εποχή», βρέθηκε το Wines of Crete. Ο εκπρόσωπος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. Νίκος Μηλιαράκης, ανέλυσε το οινοτουριστικό προφίλ του νησιού μέσα από το πρίσμα του Wines of Crete και των ενεργειών που αναπτύσσει το Δίκτυο για το οινοτουριστικό προϊόν, τα τελευταία 15 χρόνια. Στην ομιλία του ανέπτυξε τις κινήσεις που κάνουν οι Κρήτες οινοποιοί για την ανάδειξη της Κρήτης ως οινοτουριστικό προορισμό, αλλά και τα εργαλεία που έχουν φτιάξει όπως: οι δράσεις της οργανωμένης σήμανσης, του κοινού χάρτη, η οργάνωση της έκθεσης Κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά , η στοχευμένη προβολή μέσα από τα Social Media κ.α..

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ανάλυση των δεδομένων που διαμορφώνονται τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και μακροπρόθεσμα, βάσει των ευκαιριών που παρουσιάζονται μέσα από την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Στην διημερίδα βρέθηκε η αρμόδια υφυπουργός για τις θεματικές μορφές τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η γγ Τουρισμού, Βίκυ Λοϊζου, ενώ έγιναν επίσης ομιλίες και παρουσιάσεις ειδικών του οίνου και του οινοτουρισμού κ.José Antonio Vidal, Ιδρυτή/Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Οινοτουρισμού (GWTO), Dr Ignacio Sanchez Recarte, Γενικό Διευθυντή CEEV (ComitéEuropéen des Entreprises Vins), Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού, Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Αττικής του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» κ. Ιωάννη Καρακάση MW, Δρ. Ιωάννη Βογιατζή, Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΔΟΑΟ και Πρόεδρο Δ.Σ. ΣΕΟ.

Η διημερίδα έγινε με συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη της Aegean Airlines.

Οι δράσεις που συνεχώς κάνει το Wines of Crete για την αύξηση αναγνωρισιμότητας του κρητικού κρασιού – αμπελώνα, εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε δράσεις για αυτό το σκοπό. Το Wines of Crete συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του, ακόμα και σε αυτή την πιο δύσκολα οικονομική συγκυρία για την κοινωνία αλλά και την αμπελουργία της Κρήτης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button