Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Βιομηχανικά Πάρκα: Ποιο είναι το «Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC» σε 760 στρέμματα στη Θεσσαλονίκη

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Την έγκριση υποβολής πρότασης προς την δικαιούχο «Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου THESS INTEC Α.Ε.» για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC», που περιλαμβάνεται στη Δράση «ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΚΑ» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και ο Οδηγός εφαρμογής του Έργου, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης.

Το δε ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της μονάδας PPF, ως φορέας ωρίμανσης της δράσης Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», η οποία εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δημοσίευσε τη σχετική πρόσκληση υποβολής πρότασης προς τον δικαιούχο για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Τεχνολογικό Πάρκο ThessINTEC».

“IN_AND_OUT

Θα αποτελείται από σύγχρονες υποδομές

Το Τεχνολογικό Πάρκο «Thess INTEC» θα αποτελείται από σύγχρονες υποδομές, οι οποίες πρόκειται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων καθώς και επιχειρήσεων με σημαντικές προοπτικές εξωστρεφούς και εξαγωγικής δραστηριότητας. Το εν θέματι έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να έχει καθοριστική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η χορηγούμενη, στο πλαίσιο του παρόντος έργου, χρηματοδότηση δεν υπερβαίνει το ποσό των 35 εκατ. ευρώ και πρόκειται να καταβληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη μορφή επιχορήγησης.

Ειδικότερα, το έργο αφορά τη χρηματοδοτική ενίσχυση για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του «Τεχνολογικού Πάρκου Thess INTEC», το οποίο θα εκτείνεται σε 760 στρέμματα στο Δήμο Θερμαϊκού πλησίον του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη έκταση μεταβιβάστηκε κατά κυριότητα, νομή και κατοχή δυνάμει του άρθρου 18 του Ν. 4690/2020, από το Δημόσιο στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» ειδικά για το σκοπό της υλοποίησης του Τεχνολογικού Πάρκου. Ειδικότερα, η «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.», ως ιδιοκτήτρια της έκτασης, επί της οποίας θα ανεγερθούν τα αναγκαία κτίσματα, υποδομές και εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη και λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου, υποχρεούται να προβεί σε σύσταση δικαιώματος επιφάνειας για 99 έτη υπέρ της «Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC Α.Ε., με σκοπό την ανάπτυξη, διοίκηση και διαχείριση του Τεχνολογικού Πάρκου Thess INTEC. Οι ενέργειες που αναμένεται να υλοποιηθούν κατά την πρώτη φάση υλοποίησης περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων- την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαμόρφωσης του ανάγλυφου, έργων υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων, έργων διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου καθώς και απαιτούμενες μελέτες.

Mechanical Solutions

Στόχος του project

Το «Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC» θα περιλαμβάνει σύγχρονες εργαστηριακές πλατφόρμες για συνεργασίες με την επιχειρηματική κοινότητα, έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη, σύγχρονη θερμοκοιτίδα για νεοφυείς εταιρείες, συνεδριακό κέντρο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εκθεσιακούς χώρους καθώς και μεγάλες πράσινες εγκαταστάσεις για δραστηριότητες που θα σχετίζονται με την Έρευνα και Ανάπτυξη.

Στόχος του έργου είναι η οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από την προώθηση της καινοτομίας και των δραστηριοτήτων Έρευνας και Ανάπτυξης. Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων από επιχειρήσεις τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς αγοράς.

Φορέας υλοποίησης του Έργου είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ). Η ΓΓΒ έχει την ευθύνη και ασκεί τις αποφασιστικές αρμοδιότητες για την υλοποίηση του Έργου από την προκήρυξή του έως και την αξιολόγηση, ένταξη και ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Η ολοκλήρωση του Έργου δεν δύναται να υπερβεί την 31η Δεκεμβρίου του 2025.

Η ιδιωτική / ίδια συμμετοχή, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η αξία της γης, δεν μπορεί να είναι κατώτερη του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου που ενισχύονται και καλύπτεται από το αρχικά καταβληθέν μετοχικό κεφάλαιο (πέραν του ελάχιστου απαιτούμενου για την ίδρυση της εταιρείας) και με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή / και με δανειακά κεφάλαια ή / και με λοιπά στοιχεία ιδίων κεφαλαίων καθώς και με οποιοδήποτε τρόπο είναι δυνατό να αναγνωριστεί έσοδο για τον δικαιούχο (π.χ. δωρεές, εδαφονόμια κλπ.), με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής στήριξης.

Η συνδρομή του RRF

Το έργο «Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC» περιλαμβάνεται στη δράση «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», η οποία εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον Πυλώνα «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας» και ειδικότερα στον Άξονα «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας». Το σύνολο της Δράσης πρόκειται να υλοποιηθεί προς στήριξη της επιχειρηματικότητας, προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού Industry 4.0 στην Ελλάδα και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας παράλληλα με την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, κύριο μέλημα της Δράσης είναι η δημιουργία υποδομών με πράσινο χαρακτήρα, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βιομηχανικών πάρκων και την απανθρακοποίηση της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button