ΕΛΛΑΔΑ

Βία κατά των γυναικών: Σήμερα στη Βουλή η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και μέσα στην οικογένεια, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή σήμερα Πέμπτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, ενισχύεται η ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων, που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών, όπως είναι ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking (φανατικός θαυμαστής που παρακολουθεί κάποιον μανιωδώς), «εγκλήματα τιμής» κ.λπ.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, κατατέθηκε στη Βουλή και εισάγεται προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.

«Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν μια μείζονα παράμετρο περιορισμού και συχνά αποστέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «η κύρωση τής εν λόγω σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση και προστασία των δικαιωμάτων τους».

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνουν:

  • Την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»)
  • Την κατάργηση της άκρως αναχρονιστικής, όπως τη χαρακτηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, διάταξης του άρθρου 339 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος).
  • Την τροποποίηση του νόμου 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.
  • Την τροποποίηση του νόμου 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.
  • Την τροποποίηση του νόμου 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μη χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
  • Την προστασία από την επιστροφή των αλλοδαπών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες Αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.
  • Τον ορισμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αρχής παρακολούθησης της εν λόγω σύμβασης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επτά χρόνια μετά την υπογραφή της, η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, την αφοσίωσή της στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close