ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: 10 νέα κρούσματα – 2.642 συνολικά – Κανένας νεός θάνατος

Στα 2.642 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν 10 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ακόμη, 35 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι και 81 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

caffeine adv2020b

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ, που φαίνεται πως οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων.

Αναλυτικά είπε: «Χθες άρχισε η μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον κορωνοϊό».

neratzoulis neo

«Είμαστε όλοι με μια αυξημένη επαγρύπνηση», τόνισε ο καθηγητής.

Ακόμη είπε πως: «Δεν κοιτάμε τα fake news, δεν προσηλωνόμαστε στα social media αλλά στην επιστήμη».

Υπενθύμισε πως σήμερα, 5 Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα υγιεινής των χεριών, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα: «Σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας».

Μίλησε για την σωστή μέθοδο και τη σωστή τεχνική του πλυσίματος των χεριών, λέγοντας πως οδηγίες έχει δώσει και ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας.

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας πως κανείς δεν είναι αλώβητος από τον κορωνοϊό. «Αυτή η ιστορία μας αφήνει με ανασφάλειες, με στρες, με θλίψη. Η εσωτερική μαχη ίσως είναι πιο σημαντική από τη μάχη μας με τον ιό», είπε.

«Η κρίση διαπερνά τα σύνορα, εγείρει τριβές, αναδύονται θεωρίες συνωμοσίας. Πρώτη προτεραιότητα η διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Επιστήμη είναι να κοιτάζεις συνεχώς τα δεδομένα και να αλλάζεις την πορεία του πλοίου», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Αυστηρά μηνύματα Χαρδαλιά σε ιδιοκτήτες καφέ – μπαρ 

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλίας, με αυστηρό τόνο αναφέρθηκε σε περιστατικά που σημειώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα άρσης του μέτρου περιορισμού των μετακινήσεων.

Μίλησε για καφέ-μπαρ σε πόλεις και ιδιαίτερα στην περιφέρεια που δεν τηρούνταν οι αποστάσεις και τα μέτρα.

«Το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ότι λέει η άδεια τους. Τake away σε ποτά δεν επιτρέπεται. Άτυπα πάρτυ και συγχρωτισμός απαγορεύονται».

Τόνισε πως θα υπάρχουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες. «Είναι κρίμα κάποιοι λίγοι να παίζουν με την υγεία των πολλών», είπε.

Back to top button